Samoorganizirajuća sinkronizacija u komunikaciji strojeva zasnovana na modelu impulsno spregnutih oscilatora : : doktorski rad - Bojić, Iva (I. Bojić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Doktorski rad bavi se problemom vremenske sinkronizacije strojeva u heterogenim komunikacijskim sustavima stroja sa strojem. Heterogenost navedenih sustava očituje se kroz različitost sklopovskih i programskih mogućnosti strojeva koji se u njima nalaze te kroz načine njihovog međusobnog komuniciranja. Navedene posebnosti takvih heterogenih sustava onemogućuju primjenu postojećih mehanizama vremenske sinkronizacije. U doktorskom radu predložen je mehanizam vremenske sinkronizacije HMS (engl. Heterogeneous Mirollo and Strogatz) koji se zasniva na modelu impulsno spregnutih oscilatora. Ovaj model zasniva se na samoorganizirajućoj sinkronizaciji u prirodi koja se događa kod mužjaka krijesnica koji usklađuju svoje bljeskanje. Naime, sve što se događa u prirodi događa se bez postojanja centralizirane kontrole, a ipak je samoodrživo. Zbog toga se u raspodijeljenim sustavima često koriste algoritmi i protokoli koji su inspirirani prirodom. Predloženi mehanizam vremenske sinkronizacije je samoorganizirajući, tj. ima sposobnost prilagodbe u nepredvidljivim situacijama u sustavu te je skalabilan i robustan što je od velike važnosti u heterogenim komunikacijskim sustavima stroja sa strojem. Predloženi mehanizam vremenske sinkronizacije verificiran je u sustavu osjetila koja se nalaze na platformi osjetila Waspmote.