Primjena teorije portfelja u procjeni vjetropotencijala: : doktorski rad - Međimorec, Diana (D. Međimorec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Priprema projekta vjetroelektrane obuhvaća mnogo međusobno povezanih koraka, a jedan od najvažnijih je svakako pravilna procjena vjetropotencijala. Procjena vjetropotencijala tipično se temelji na mjerenju karakteristika vjetra korištenjem mjernog stupa, te modeliranjem unutar nekog softverskog/matematičkog modela. U situacijama kada na lokaciji potencijalne vjetroelektrane postoji nekoliko mjernih stupova i mjernih uređaja, često se postavlja pitanje kako optimalno iskoristiti te podatke. U ovom radu prikazana je metoda korištenja takvih podataka kroz primjenu teorije portfelja, etablirane u ekonomskoj teoriji, ali i u mnogim drugim znanstvenim disciplinama. Metoda je vrlo fleksibilna u smislu ulaznih podataka i softverskih/matematičkih modela, a rezultati dobiveni unutar rada pokazuju da je njezinom primjenom moguće povećati točnost i smanjiti nesigurnost procjene vjetropotencijala. Prikazana metoda otvara širok prostor za daljnja istraživanja i poboljšanja, a sve u svrhu boljih rezultata procjene vjetropotencijala i u konačnici kvalitetnije pripremljenog projekta vjetroelektrane. -