Sušenje transformatora metodom uljnog prskanja : : specijalistički rad - Krivačić, Ivan (I. Krivačić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: U radu se opisuje proces starenja transformatora i štetan utjecaj vlage na izolacijske materijale i ulje. Ukazuje se na potrebu maksimalnog smanjenja udjela vlage procesom sušenja transformatora, te se prikazuju razne metode sušenja. Jedna od metoda sušenja transformatora, tj. odstranjivanja vlage iz transformatora jest i metoda uljnog prskanja (uljnog spreja). Ova metoda temelji se na prijenosu topline finim raspršivanjem toplog ulja niz namot, uz istovremeni vakuum unutar transformatora i odstranjivanje vlage. U radu se opisuje tehnologija sušenja uljnim sprejem i daje usporedba s ostalim poznatim procesima sušenja. Na kraju se navode primjeri sušenja te se analiziraju rezultati za konkretne primjere. -