Sušenje transformatora metodom uljnog prskanja : specijalistički rad - Krivačić, Ivan; Maljković, Zlatko (Zagreb : I. Krivačić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: U radu se opisuje proces starenja transformatora i štetan utjecaj vlage na izolacijske materijale i ulje. Ukazuje se na potrebu maksimalnog smanjenja udjela vlage procesom sušenja transformatora, te se prikazuju razne metode sušenja. Jedna od metoda sušenja transformatora, tj. odstranjivanja vlage iz transformatora jest i metoda uljnog prskanja (uljnog spreja). Ova metoda temelji se na prijenosu topline finim raspršivanjem toplog ulja niz namot, uz istovremeni vakuum unutar transformatora i odstranjivanje vlage. U radu se opisuje tehnologija sušenja uljnim sprejem i daje usporedba s ostalim poznatim procesima sušenja. Na kraju se navode primjeri sušenja te se analiziraju rezultati za konkretne primjere. - KLJUČNE RIJEČI: sušenje transformatora, uljno prskanje, uljni sprej, izolacija transformatora, mjerenje ovlaženosti električnim metodama
SUMMARY: In thesis, there is a display of harmful influences of moisture that is developed through operation of a transformer on insulation materials and oil. Therefore, there is a need to reduce level of moisture with different methods of drying. One of methods is so called „hot oil spray“ method. This method is based on a heat transfer via hot oil spray, together with vacuum that is applied inside transformer tank. Drying procedure is described and compared with other known processes. In the end, few examples are shown and analized. - KEYWORDS: transformer drying, oil spray, transformer insulation, electrical method moisture measurements
Tekst nad naslovom: Sveučilište u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike i računarstva
Bibliografija: str. 61. - Popis oznaka. - Sažetak na hrv. i eng. jeziku. - Životopis