Karteli i koluzivno djelovanje na tržištu elektroničkih komunikacija : : [specijalistički] završni rad - Hmelina, Danijela (D. Hmelina ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2013)
Kada se govori o tržišnom natjecanju na podrucju elektronickih komunikacija u RH, važnu ulogu u osiguravanju te promicanju djelotvornog tržišnog natjecanja imaju HAKOM i AZTN. U ovom smislu, s jedne strane imamo aktivnost AZTN-a, koja kroz primjenu ZZTN-a regulira opća pitanja tržišnog natjecanja u RH, s posebnim naglaskom na prevenciju i sankcioniranje kartelnog ponašanja. S druge strane, HAKOM kao sektorski regulator primjenom odredaba ZEK-a nadzire svakodnevnu aktivnost poduzetnika u sektoru elektroničkih komunikacija. Posebice, jedna je od primarnih HAKOM-ovih dužnosti osiguravanje jednakih uvjeta za sve operatore koji djeluju na tržištu elektronickih komunikacija. Operatori elektroničkih komunikacija u svojim poslovnim aktivnostima moraju se ponašati samostalno. Sporazumi poduzetnika koji su međusobni tržišni konkurenti (tj. koji posluju na istoj razni proizvodnje ili distribucije), a čija svrha je izbjegavanje međusobnog tržišnog natjecanja s (najčešcim) ciljem povećanja cijena radi ostvarivanja dodatnog profita, zabranjeni su jer izravno štete potrošacima, ali i gospodarstvu općenito. Članovi kartela najcešce se dogovaraju o cijenama nekog proizvoda, dijele tržišta ili si dodjeljuju kupce ili lokacije na kojima će prodavati svoje proizvode ili usluge, dogovaraju popuste te uvjete koje će postaviti u ponudama kod postupaka javne nabave, ili zatvaraju tržište za nove konkurente (ili ekspanziju postojećih) na neki drugi način. Takvi sporazumi su zabranjeni te se na iste u praksi primjenjuju najstrože novčane kazne, iz kojih razloga je za poduzetnike od izuzetne važnosti poznavati obveze, ali i prava koja proizlaze iz propisa o tržišnom natjecanju. Kao što je i razvidno iz prakse AZTN-a poduzetnici koji postupaju suprotno pravilima tržišnog natjecanja doista riskiraju sankcioniranje. U borbi protiv kartela, AZTN od nedavno ima na raspolaganju novi alat, tzv. pokajnički program. Ovaj program predviđa oslobođenje od novčane kazne za sudionika kartela koji prvi obavijesti AZTN i dostavi dokaze o postojanju kartela. Također, ukoliko uvjeti za oslobođenje od kazne nisu zadovoljeni, kazna u umanjenom iznosu izreći će se poduzetniku koji AZTN-u dostavi dodatne dokaze koji su, uz već postojeće, odlučujući za otkrivanje kartela. Uzimajući u obzir rezultate analiza i podataka prikazanih u ovom radu, sa razumnom sigurnošcu može se tvrditi da tržište elektroničkih komunikacija u RH, čak i prije uvođenja novih alata za borbu protiv kartela (u formi pokajničkog programa), u ovom trenutku već omogućuje korisnicima veliki izbor proizvoda i usluga, uz smanjenu cijenu, povećanu kvalitetu te bogata tehnološka ulaganja i inovacije. Stoga, može se reći da je ovo tržište obilježava relativno visoka razina učinkovitog tržišnog natjecanja. -