Online charging for services in communication network based on user-related context : doctoral thesis - Grgić, Tomislav; Matijašević, Maja (Zagreb : T. Grgić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
ABSTRACT: The state-of-the-art charging systems utilize only a limited subset of the overall user information available in a mobile network. This thesis aims to fill this gap by addressing the problem of how to include a broader contextual information regarding users in the process of online charging. The goal of the research is to utilize the notion of recognizing certain charging events (e.g., credit depletion during an upcoming time interval) for the purpose of making timely service adaptation decisions. The motivation is to provide an ability to prevent premature service termination, ultimately increasing user experience and overall satisfaction. In order to achieve this goal, the thesis proposes extensions to the online charging functionality. The new functionality monitors the user context (e.g., active services or credit depletion rate during the given time interval), and notifies the related network function of the incoming event(s). The User-related Charging Context is introduced in the mobile network, which specifies the relevant user information, proposes how it is managed, considers data privacy limitations, and determines the sources of information considering the current 3GPP network specifications. Next, the thesis introduces the Context monitoring process that takes place during the online charging process and interacts with it. The context monitoring process monitors the relevant context, and undertakes actions in response to the detected events. Necessary extensions to relevant network functions and to the Diameter-based reference points are also proposed, particularly the extensions to the charging system. The model is mapped to the 3GPP network architecture. The use case illustrates the feasibility of the proposed approach and validates it, regarding the reduced number of premature service terminations. Finally, the results achieved by using the extended charging functionality are compared with the results achieved by using the standard charging functionality (as defined by 3GPP). It has been demonstrated that the likelihood of the premature service termination is reduced when the extended functionality is used. - KEYWORDS: Network management, online charging, user context, context monitoring, multimedia services, service adaptation, Diameter protocol, privacy control, mobile network operator
SAŽETAK: Trenutni sustavi za terećenje u stvarnom vremenu u pokretnim mrežama iskorištavaju tek ograničeni skup korisničkih informacija. Ovaj rad rješava problem uključenja šireg skupa korisničkih informacija, nazvanih korisnički kontekst, u proces terećenja u stvarnom vremenu. Korisnički kontekst potrebno je uvesti u navedeni proces da bi se mogli prepoznati određeni događaji za vrijeme trajanja procesa terećenja (npr. usluga će biti prekinuta za 30 sekundi zbog nedovoljnog iznosa novca na računu), te omogućiti mrežnom operatoru ili drugom pružatelju usluga da djeluje na temelju te informacije. S motivacijom povećanja stupnja zadovoljstva korisnika uslugom, cilj tog djelovanja je povećati uspješnost regularnog završetka sjednice. Kako bi se to postiglo, u radu se predlažu proširenja funkcionalnosti terećenja u stvarnom vremenu. Uvodi se Korisnički kontekst terećenja koji definira relevantne korisničke informacije i izvore tih informacija u pokretnoj mreži, te predlaže kako njima upravljati, uzimajući u obzir ograničenja zbog privatnosti podataka. Rad predlaže uvođenje procesa nadziranja korisničkog konteksta, koji procesu terećenja omogućuje interakciju s procesom pružanja usluge, reagirajući na detektirane promjene korisničkog konteksta. Predložena su i nužna proširenja relevantnih funkcija u mreži, kao i proširenja komunikacijskih sučelja temeljenih na protokolu Diameter. Predloženi model preslikan je na arhitekturu mreže koju razrađuje forum Third Generation Partnership Project (3GPP). Opisan je studijski slučaj koji ilustrira izvodljivost predloženog pristupa s obzirom na smanjenje broja neuspješnih ishoda sjednice. Rezultati dobiveni korištenjem modela uspoređeni su s rezultatima dobivenim korištenjem standardnog modela terećenja u stvarnom vremenu (koji je definiran od strane foruma 3GPP). Demonstrirano je da korištenjem predloženog modela raste izvjesnost uspješnog ishoda sjednice. - KLJUČNE RIJEČI: Upravljanje mrežom, terećenje u stvarnom vremenu, korisnički kontekst, nadziranje korisničkog konteksta, višemedijske usluge, adaptacija usluge, protokol Diameter, kontrola privatnosti, operator pokretne mreže
Na spor. nasl. str. naslov na hrv. jeziku: Terećenje u stvarnom vremenu usluga u komunikacijskoj mreži temeljeno na korisničkom kontekstu : doktorski rad. - Tekst nad naslovom: University of Zagreb, Faculty of electrical engineering and computing
Bibliografija: str. 141-151. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis [uključuje i popis objavljenih radova autora]. - Kazalo kratica