Koordinirana regulacija napona energetskih transformatora : : doktorski rad - Leci, Goran 1977 (G. Leci ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
Zahtjevi na rad regulatora napona energetskih transformatora su u uvjetima poremećenog pogona odnosno pri propadima napona potpuno različiti od onih za vrijeme normalnog pogona. Podešenja regulatora napona prilagođena su uvjetima normalnog pogona. Ista podešenja u uvjetima poremećenog pogona mogu dovesti do sloma napona prijenosnog sustava. Dokaz tomu su poremećaji napona poput gubitka proizvodnih jedinica, prijenosnih vodova, povećanja zahtjeva prema potrošnji jalove energije i posljedično dugo vrijeme oporavka napona. Navedeni poremećaji zabilježeni su u svijetu posljednjih desetak godina i jasno su naznačili potrebu za drugačijim načinom rada regulatora napona energetskih transformatora u uvjetima poremećenog napona. Ova disertacija je orijentirana prema problematici rada regulatora za vrijeme poremećenog pogona i u tu svrhu su predložene i detaljno opisane korektivne mjere. Korektivne mjere su razrađene u obliku algoritma koji se zasniva na mjerenju napona na strani višeg napona energetskog transformatora. Osim dodatnog mjerenja napona na strani višeg napona energetskog transformatora, za potrebe rada algoritma, nužna je i komunikacija između transformatorskih stanica u skladu s IEC 61850 normom. U disertaciji je detaljno objašnjena izvedba komunikacije između transformatorskih stanica za potrebe koordinirane regulacije napona energetskih transformatora neovisno o proizvođaču numeričkih uređaja. Predloženi algoritam je prikazan dijagramom toka, lako je primjenjiv i može se implementirati u distribuiranoj ili centraliziranoj inačici koordinirane regulacije napona energetskih transformatora. Razvijeni algoritam izvršava korektivne mjere na osnovu predefiniranog postotka propada napona na strani višeg napona energetskog transformatora. U disertaciji su opisane korektivne mjere poput privremene blokade regulacije napona, isklopa prekidača visokonaponske prigušnice, promjene postavne vrijednosti napona regulacije, potpune blokade i na kraju podnaponskog rasterećenja dijela prijenosnog sustava. Nadalje, dana je tehno-ekonomska analiza predloženog rješenja koordinirane regulacije napona energetskih transformatora. Na kraju rada su prikazani rezultati kao i usporedbe postojeće i koordinirane regulacije napona dobiveni računalnim simulacijama s različitim parametrima propada napona na strani višeg napona energetskog transformatora za svaku navedenu korektivnu mjeru zasebno. Računalne simulacije, algoritam i model su napravljeni u programskom paketu Matlab u vremenskoj domeni. -