Vrednovanje zvučnih okolina s obzirom na nagle i neočekivane promjene zvuka : : doktorski rad - Suhanek, Mia (M. Suhanek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Cilj provedenog istraživanja je definirati i prikazati metodu vrednovanja zvučnih okolina u ovisnosti o objektivnim akustičkim parametrima. Istraživanje je provedeno na četiri tipične urbane zvučne okoline te se sastoji od dva dijela: zadatka koji izvršavaju slušatelji dok im se reproducira određena zvučna okolina i upitnika koji rješavaju, a prilagođen je za svaku zvučnu okolinu. Na temelju rezultata zadatka daje se zaključiti kako nagle i neočekivane promjene u glasnoći utječu na koncentraciju slušatelja, dok se analizom upitnika dolazi do relevantnih parova atributa za zvučne okoline te razloga zašto je pojedini kratki zvučni signal ometajući. Definirani parovi atributa te rezultati obavljanja zadatka tijekom reprodukcije zvučnih okolina su subjektivni akustički parametri kod vrednovanja samih zvučnih okolina. Korištenjem isključivo subjektivnih akustičkih parametara ne može se dovoljno kvalitetno opisati zvučnu okolinu niti dati potpuni smisao i vrijednost faktoru ometanja (koji je direktna posljedica naglih i neočekivanih promjena u glasnoći zvučne okoline, ali i same "prirode" zvučne okoline). Iz tog razloga, napravljena je sinteza subjektivnih parametara te subjektivnih ispitivanja s postojećim i novim, objektivnim akustičkim parametrima. Novi, objektivni parametri karakteristični isključivo za zvučne okoline dobiveni su dodatnim istraživanjem u kojem su kratki zvučni signali "ubačeni" u najugodniju zvučnu okolinu opisanu već navedenim relevantnim parovima atributa. Za vrijeme trajanja reprodukcije, slušateljima je dana mogućnost podešavanja glasnoće, trajanja i brzine porasta kratkih zvučnih signala. Na kraju, sintezom svih rezultata, dobiven je model za procjenu faktora ometanja koji je zatim potvrđen na "novoj" zvučnoj okolini, nezavisnoj od prijašnjih ispitivanja. Važno je naglasiti da su se u svim istraživanjima poštovali metodologija i postulati psihologije i statistike, jer u protivnom zaključke dokazane na reprezentativnom uzorku ne bi bilo moguće primijeniti na populaciju. -