Integration of multi-criteria analysis in energy efficiency policy making : : doctoral thesis - Bukarica, Vesna (V. Bukarica ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
Cilj je politike energetske učinkovitosti minimiziranje potrošnje energije za ostvarenje iste razine usluge te je energetska učinkovitost danas okosnica svih svjetskih energetskih politika. Istodobno, ona je i najteže ostvariv dio energetske politike i rezultati u smislu ušteda energije izostaju. Fenomen je poznat pod nazivom 'procjep (gap) energetske učinkovitosti', a temeljni cilj ovog istraživanja bio je istražiti uzroke i predložiti rješenja za smanjenje ovog 'procjepa'. U tu je svrhu definiran idealni proces donošenja politika, koji objedinjuje postupke osmišljavanja, provedbe i višekriterijske ocjene učinaka instrumenata politike u zatvorenom, ponavljajućem ciklusu. U doktorskom se radu predlaže opći koncept tržišta energetske učinkovitosti, kao osnova za donošenje politika, koji omogućava bolje razumijevanje cjelokupnog okruženja u kojem se politike trebaju provoditi. Utvrđena je metodologija za ocjenu tog tržišta koja uključuje unaprijeđeni model barijera, korištenje krivulje ponude ušteda za procjenu potencijala te određivanje spremnosti potrošača na plaćanje ušteda energije. Temeljem rezultata ocjene tržišta, utvrđen je okvir za osmišljavanje instrumenata i mjera politike. Pri tome se koristi pristup temeljen na teoriji koji pruža uvid u sve aspekte primjene nekog instrumenta ili mjere. Predložena je metoda za ocjenu vremenske ovisnosti učinaka instrumenata i mjera, temeljna na teoriji difuzije inovacija. Također je utvrđena metodologija za ocjenu višestrukih učinaka primjene politike energetske učinkovitosti, temeljena na analitičkom hijerarhijskom procesu. Rezultati sveobuhvatne višekriterijske analize temelj su za donošenje odluka o raspodjeli ograničenih sredstava za provedbu mjera energetske učinkovitosti. Primjenjivost predloženih rješenja za unaprjeđenje procesa izrade politika energetske učinkovitosti dokazana je kroz ocjenu tržišta energetske učinkovitosti u Hrvatskoj te postupcima osmišljavanja i ocjene mjera za sektor kućanstava.