Referentni deterministički model obostrano usmjerenog radiokanala : : doktorski rad - Katalinić Mucalo, Ana 1980 (A. Katalinić Mucalo ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Referentni modeli radiokanala jedan su od ključnih elemenata za razvoj novih bežičnih sustava. Njihova je osnovna svrha dati uvid u svojstva radiokanala za neki specifični scenarij, kako bi se mogli koristiti kao platforma za ispitivanje, usporedbu i provjeru naprednih sustava koji koriste MIMO sučelje. Postojeći referentni modeli uglavnom su stohastički, definirani parametrima dobivenim statističkom obradom izmjerenih ili simuliranih podataka. Zbog svog stohastičkog karaktera, ovako dobiveni radiokanali mogu dati potpuno pogrešnu sliku radiokanala u nekom scenariju. Disertacija predlaže drugačiji pristup i definira koncept determinističkog referentnog modela radiokanala, koji se temelji na izvornim podacima. Format je osmišljen kao baza podataka pohranjenih radiokanala dobivenih rigoroznim trodimenzionalnim simulacijama metodom praćenja zrake, uz otvoreno sučelje preko kojeg bi se baza podataka mogla stalno nadograđivati novim radiokanalima dobivenim iz stvarnih terenskih mjerenja ili simulacija stvarnih fizičkih okolina metodom slijeđenja zrake. Kao podloga predloženom konceptu, napravljena je karakterizacija prostorne promjene radiokanala zbog kontinuirane promjene virtualnog izvora u slučaju difrakcije te definiran način modeliranja područja stacionarnosti u kojima su uvjeti u radiokanalu stalni. Osmišljeni koncept temelji se na novom parametru, entitetu zrake, kojim je omogućeno jednostavno praćenje zrake u mobilnom radiokanalu, uz značajno smanjenje računalne složenosti. -