Automatsko oblikovanje modela procesora prilagođenoga aplikaciji : : doktorski rad - Ivošević, Danko 1975 (D. Ivošević ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Razvoj digitalnog sustava se u općem slučaju temelji na specifikaciji zahtjeva funkcionalnosti sustava i opisu specifikacije na nekoliko razina apstrakcije. To vodi konačnom izboru komponenti izvedbe i definiciji njihovog menusobnog odnosa unutar sustava. Pojava i razvoj programirljivih platformi za ugradbene sustave i alata prateće programske potpore unaprjenuju proces automatizacije dizajna sustava. Na strani specifikacije sustava napredak je ostvaren razvojem i uporabom programskih jezika posebne namjene i prevoditelja šire poznatih programskih jezika više razine u jezike za opis sklopovlja. Na taj način je postignuto da specifikacija sustava ima izravniji utjecaj na konačnu izvedbu koju je tako moguće bolje prilagoditi željenoj aplikaciji. U ovom radu se analizira izbor i konfiguracija komponenti namjenskog procesora s ciljem poboljšanja performansi predvinene aplikacije. Predloženi modeli procesora se ocjenjuju i s obzirom na svojstva konačnog sklopovskog ostvarenja. Za specifikaciju napisanu algoritamski, kodom u C programskom jeziku, a na temelju analize korištenja operanada i operacija, generira se podatkovni put arhitekture procesora. Prema zahtjevima koda razdijeljenog po blokovima upravljačkog toka, rasporenenog po stanjima konačnog automata, instanciraju se komponente registara, registarskih blokova i funkcijskih jedinice te njima pratećeg prospoja. Ovakav potpuno namjenski podatkovni put arhitekture pokazuje prednost u odnosu na konvencionalni podatkovni put arhitekture u mogućnosti postizanja većeg paralelizma, ali zaostaju za ostvarenjem sinteze s visoke razine specifikacije s potpuno namjenskom upravljačkom logikom. -