Parametarski unaprjeđeni model proizvodnje energije iz fotonaponskog panela temeljen na mjerenjima : : doktorski rad - Petrović, Igor 1982 (I. Petrović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Konvencionalni analitički modeli za procjenu proizvodnje električne energije redovito se koriste pri planiranju i projektiranju fotonaponskih elektrana, a metode procjene se temelje na matematičkim izračunima geometrije Sunčevog zračenja na bilo kojem mjestu na Zemlji, te snage izračunate iz višegodišnjih prosječnih vrijednosti i njihovih teorijskih odnosa. Problem procjene je da nije optimirana za određeno podneblje i nije potvrđena prema stvarnim rezultatima mjerenja. Općenito uobičajeni izračuni mogu dati relativno loše rezultate koji se pojavljuju na konkretnim mjestima instalacije fotonaponskog panela, a prosječno odstupanje je i do 10 %. Cilj ovog istraživanja je bio analizarati rad fotonaponskog panela u realnom okruženju i različitim režimima rada (fiksna instalacija i usmjeravanje) sa ciljem usporedbe prema predviđanjima konvencionalnih modela i stvaranjem poboljšanog modela. Istraživanje je napravljeno korištenjem podataka o uvjetima i rezultatima rada eksperimentalnog sustava za fotonaponsko karakteriziranje i komercijalne fotonaponske elektrane. Prema rezultatima mjerenja rada sustava za fotonaponsko karakteriziranje izrađen je detaljan analitički model za određivanje maksimalne proizvodene električne energije, koji je korišten za obradu svih mjerenih podataka za cijeli vremenski period. Za komercijalnu fotonaponsku elektranu napravljen je analitički model za procjenu proizvodnje energije. Temeljem usporedbe i analize konvencionalnog modela i rezultata mjerenja kreiran je unaprijeđeni model koji daje bolju točnost predviđanja proizvodnje energije. Unaprijeđeni model je provjeren primjenom na skup mjerenih podataka za godinu koja nije korištena za njegovo kreiranje. -