Unaprjeđenje modela adaptivnog upravljanja informatičkim projektima zasnovano na kategorizaciji projekata : : doktorski rad - Špundak, Mario 1979 (M. Špundak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SAŽETAK: Doktorski rad obrađuje područje upravljanja informatičkim projektima te daje pregled područja upravljanja projektima, njegov povijesni razvoj te razvoj istraživanja i standardizacije. Dalje slijedi prikaz tradicionalnog i adaptivnog pristupa upravljanju projektima uz njihovo primarno područje primjene. Na temelju pregleda postojećih kategorizacija projekata te karakteristika opisanih pristupa i informatičkih projekata, predložen je vlastiti model kategorizacije informatičkih projekata, s ukupno deset karakteristika. Na temelju kategorizacije i situacijskog inženjerstva metode postavljen je vlastiti okvir evaluacije i usporedbe metodologija za upravljanje projektima, nadograđen kako bi se omogućilo određivanje primjenjivosti metodologija na različite kategorije informatičkih projekata. Definirani su algoritmi izračuna prikladnosti pojedinog elementa metodologije i cjelokupne metodologije u odnosu na određeni projekt. Postavljen je i model kreiranja metodologije iz odabranih elemenata metodologije, kao unaprjeđenje modela adaptivnog upravljanja projektima, čime je omogućeno stvaranje metodologije prilagođene pojedinom projektu, ali i predviđeno stvaranje novih ili poboljšanje postojećih dijelova metodologije na temelju znanja i povratne informacije tijekom ili po završetku projekta. Opisani postupci prikazani su na primjerima metodologija korištenih u praktičnoj primjeni u informatičkim kompanijama pomoću prototipa na znanju temeljenog sustava koji omogućava vrednovanje i usporedbu metodologija te kreiranje metodologija za pojedini projekt. -