Analiza tržišta i utvrđivanje značajne tržišne snage u elektroničkim komunikacijama : [specijalistički] završni rad - Cibulić, Iva 1984; Lovrek, Ignac; Petrović, Siniša (Zagreb : I. Cibulić ;Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2013)
Sažetak: Koncept regulacije tržišta od strane države svoje začetke pronalazi u SAD-u u drugoj polovini 19. stoljeća. Specifična pravila o analizi tržišta elektroničkih komunikacija u Europi uvode se devedesetih godina 20. stoljeća, da bi donošenjem niza akata na razini Europske unije 2002. godine po prvi put bio ustanovljen regulatorni okvir postupka analize tržišta elektroničkih komunikacija primjenjiv u svim državama članicama Europske unije. Postupak analize tržišta elektroničkih komunikacija i utvrđivanja značajne tržišne snage sastoji se od (i) definiranja mjerodavnih tržišta podložnih prethodnoj regulaciji, (ii) utvrđivanja postojanja operatora sa značajnom tržišnom snagom i (iii) određivanja regulatornih obveza određenom operatoru sa značajnom tržišnom snagom. Svrha postupka je unaprijediti tržišno natjecanje na tržištima elektroničkih komunikacija na kojima ono još nije u dovoljnoj mjeri razvijeno, i to unaprijed definiranim obvezama operatoru ili operatorima koji imaju značajnu tržišnu snagu na predmetnom tržištu. Zakonodavstvo Republike Hrvatske u ovom području usklađeno je s regulatornim okvirom Europske unije te postupke analize mjerodavnih tržišta elektroničkih komunikacija provodi Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, počevši od 2009. godine.
SUMMARY: Regulation of markets on behalf of the state origins from the United States in the first half of the 19. century. In Europe, specific rules for electronic communications market analysis were introduced in the nineties of the 20. century, and in 2002., by passing a number of acts at the level of the European union, regulatory frame for electronic communications market analysis applicable in all member states was established for the first time. Procedure for market analysis and assessment of significant market power consists of (i) definition of relevant markets susceptible to ex ante regulation, (ii) determination of significant market power operator and (iii) designating regulatory obligations to an operator determined as having significant market power. The purpose of the procedure is to improve competition on electronic communications markets in which it is not sufficiently developed, and this by defining in advance obligations to significant market power operators. Croatian legislative in this area is harmonized with regulatory frame of the European Union and Croatian Post and Electronic Communications Agency carries out procedures of market analysis, starting from 2009.
Tekst nad gl. naslovom: Sveučilište u zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, Sveučilišni interdisciplinarni specijalistički studij Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija
Bibliografija: listovi 90-97. - Kazalo skraćenica: list 98. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis na eng. i hrv. jeziku