Reliability prediction of consumer computing applications : doctoral thesis - Šilić, Marin 1983; Srbljić, Siniša (Zagreb : M. Šilić ;Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2013)
SHORT SUMMARY: Consumer Computing is a novel consumer oriented methodology for development of component based applications. Consumers use existing applications as building blocks and compose them into more complex applications with the aim to support the additional desired functionalities. Besides the appropriate functionality, application’s nonfunctional properties such as reliability and availability might significantly impact the perceived quality of the application. The reliability of the application depends on various number of parameters that describe the context of the application usage. The additional challenge while determining the reliability of applications is a substantially large number of applications in Consumer Computing and a very limited subset of applications with known reliability values. To address this challenge, new statistical methods for prediction of applications reliability need to be proposed. Besides the accurate reliability predictions, the proposed methods should also support real-time prediction performance in order to be used during the selection of components while creating composite applications in Consumer Computing. - KEYWORDS: Consumer computing, Service-oriented computing, Dynamic software, Reliability, Prediction, Statistical models, LUCS, CLUS
KRATKI SAŽETAK: Potrošacko racunarstvo je nova metodologija razvoja primjenskih programa zasnovanih na komponentama. Potrošaci koriste postojece primjenske programe kao osnovne gradivne elemente i povezuju ih u složenije primjenske programe s ciljem ostvarenja dodatnih željenih funkcionalnosti. Osim ispravne funkcionalnosti, znatan utjecaj na doživljaj primjenskog programa imaju i nefunkcijska svojstva, kao što su pouzdanost i dostupnost. Pouzdanost komponenti ovisi o velikom broju parametara koji odreduju kontekst korištenja primjenskog programa. Buduci da u ekosustavu potrošackog racunarstva postoji veliki broj potrošaca i primjenskih programa, vrijednosti pouzdanosti poznate su tek za mali podskup komponenata. Cilj disertacije je oblikovati metodu za predvidanje pouzdanosti komponenti kojima vrijednosti pouzdanosti nisu poznate. Osim preciznog predvidanja pouzdanosti, oblikovana metoda treba zadovoljiti svojstvo razmjernog rasta i rada u stvarnom vremenu da bi se koristila tijekom izbora komponenti u procesu izgradnje složenih potrošackih programa. - KLJUCNE RIJECI: Potrošacko racunarstvo, Racunarstvo zasnovano na uslugama, Dinamicka programska potpora, Pouzdanost, Predvidanje, Statisticki modeli, LUCS, CLUS
Na spor. nasl. str. naslov na hrv. jeziku: Predviđanje pouzdanosti primjenskih programa potrošačkog računarstva : doktorski rad
Bibliografija: listovi 155-175. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis na eng. i hev. jeziku [uključuje popis radova]