Elektromagnetsko polje transformatorske stanice TS 110/20 kV (20 MVA) i priključnog dalekovoda : specijalistički rad - Margetić, Mihaela 1973; Štih, Željko (Zagreb : M. Margetić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: U ovom specijalističkom radu obrađeno je modeliranje, terenska mjerenja i usporedba rezultata vezano uz transformatorsku stanicu TS 110/20 kV „Voštane“ snage 40 MVA sa priključnim 110 kV dalekovodom. Proračun električnog i magnetskog polja izvršen je korištenjem simulacijskog programskog paketa EFC 400. Rezultati proračuna uspoređeni su sa vrijednostima izmjerenim na terenu te analizirani temeljem hrvatskog „Zakona o zaštiti od neionizrajućeg zračenja“ i „Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja“. Iz usporedbe proračuna dobivenih temeljem programskog paketa EFC 400 i stvarnih rezultata terenskih mjerenja za odabranu transformatorsku stanicu vidljivo je da maksimalna jakost električnog polja i gustoće magnetskog toka u mjernim točkama, na kojima je izvršeno mjerenje, ne prelazi zakonom dopuštene vrijednosti prema „Pravilniku o zaštiti od elektromagnetskih polja“. - KLJUČNE RIJEČI: transformatorska stanica 110/20 kV, proračun elektromagnetskog polja, mjerenje elektromagnetskog polja, program EFC 400, Zakona o zaštiti od neionizrajućeg zračenja, Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja
SUMMARY: This specialist thesis covers modelling, field measurements and comparison of results of electric and magnetic fields related to the TS transformer station 110/20 kV “Voštane” with 40 MVA power, being connected to the 110kV power transmission line. Electric and magnetic fields are calculated using EFC 400 simulation software. Results of the calculations obtained from the software are compared with field measurement results and analysed against the propositions of Croatian “Law on protection from non-ionization radiations” and “By-law on protection from electromagnetic fields”. From the results of comparison of the EFC 400 simulation software calculations and real field measurements results for the selected transformer station it can be seen that strength of the electrical fields and density of magnetic flux on the measurement points are not exceeding values which are legitimate according to the Croatian “ Regulations on the Protetction of the electromagnetic field“. - KEYWORDS: transformer substation 110/20 kV, electromagnetic field computation, electromagnetic field measurment, program EFC 400, Law on protection from non-ionization radiations, Regulations on the Protetction of the electromagnetic field
Bibliografija: list 46. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis na eng. i hrv. jeziku