Modeli ulaganja u pristupne mreže sljedeće generacije : : [specijalistički] završni rad - Brkljačić, Jure 1966 (J. Brkljačić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2014)
SAŽETAK: Ovaj završni rad detaljno opisuje razvoj i razrađuje modele ulaganja u pristupni dio elektroničke mreže koja omogućuje spajanje krajnjeg korisnika na telekomunikacijske sustave na bez obzira gdje se korisnik nalazio. Analizom podataka prikupljenih od strane regulatorno-administrativnih i poslovnih segmenata koji utječu na ulaganje u pristupne mreže sljedeće generacije, uključujući područja razvoja tržišta i usluga, poslovnu logiku pokretača ulaganja u infrastrukturu te sagledavanja poslovnog slučaja, odgovoreno je na ključna pitanja (gdje, kako i kada ulagati) te su na temelju istraživanja ocijenjeni modeli ulaganja. Principi ulaganja u pristupne mreže sljedeće generacije mogu se podijeliti u dva modela. Prvi model je vezan uz izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije u urbanim područjima na kojima postoji značajan interes krajnjih korisnika koji imaju dostatne financijske mogućnosti i zahtijevaju multimedijske usluge na velikim brzinama, a za što je preduvjet izgradnja pristupnih mreža sljedeće generaciju zasnovana na optičkoj infrastrukturi. Urbana područja zbog brzog povrata uloženih sredstava su od interesa ulaganjem u infrastrukturu od strane privatnog kapitala. Drugi model je izgradnja pristupnih mreža sljedeće generacije u ruralnim, rijetko naseljenim područjima Republike Hrvatske. Na tim područjima također postoji interes krajnjih korisnika za pristup sadržajima putem širokopojasnih usluga, ali zbog rijetke naseljenosti potrebna su velika ulaganja u infrastrukturu uz spor povrat uloženih sredstava. Rješenje je u pronalaženju troškovno optimalnog poslovnog slučaja uz korištenje subvencije bilo od strane Europske komisije ili Republike Hrvatske. -