Reliability Management of Composite Consumer Applications : doctoral thesis - Delač, Goran 1984; Srbljić, Siniša (Zagreb : G. Delač ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SUMMARY: Consumer computing is a research field focused on empowering ordinary application consumers, especially those that are not educated programmers, to build applications adapted to their specific needs. Consumer applications are component-based systems, constructed by combining the existing applications into new added value workflows. They are usually run in dynamic environments where building components are accessed over a shared medium, like the Internet, and often are not under supervision of the developer. Furthermore, component reusability is an important consumer computing concept as it simplifies application development, but also enables development of very complex consumer applications. Therefore, one of the principal challenges in sustainable consumer application development is to maintain a proper level of application's non-functional properties. The goal of this doctoral thesis is to produce a methodology for development of reliable consumer applications. To support development of complex consumer applications, the method needs to scale with the increased number of building components and workflow complexity. The proposed approach is a design-time iterative reliability management method that consists of consecutive steps of reliability estimation, detection of architectural weaknesses, and application improvement. In order to achieve scalability, an application analysis approach based on heuristic algorithms that leverage graphical structure of the reliability model is presented. Feasibility of the proposed method is extensively evaluated both on artificial and real-world data sets. - KEYWORDS: Consumer computing, component-based systems, dependability properties, reliability management method
SAŽETAK: Potrošačko računarstvo je područje istraživanja čiji je cilj omogućiti izgradnju primjenskih programa korisnicima koji nemaju formalnog obrazovanja ili praktičnog iskustva u programskom inženjerstvu. Potrošački primjenski programi su sustavi zasnovani na komponentama, izgrađeni povezivanjem postojećih primjenskih programa u složene tijekove izvođenja. Pritom se smatra da su postojeći primjenski programi često izvan nadzora graditelja programa te im se pristupa korištenjem dijeljenih komunikacijskih kanala, poput globalne mreže internet. Osim toga, ključno svojstvo potrošačkog računarstva jest mogućnost ponovnog korištenja postojećih kompozitnih potrošačkih programa kao gradivnih komponenti novih programa. Takav pristup omogućava izgradnju vrlo složenih potrošačkih programa u čiji je tijek izvođenja ugrađen veliki broj gradivnih komponenti. S obzirom na dinamičko okruženje izvođenja i složenost potrošačkih programa, nužna je primjena postupaka ostvarivanja pouzdanosti kako bi se osigurala odgovarajuća nefunkcijska svojstva. Tradicionalni pristupi u rješavanju sličnih problema zahtijevaju široku primjenu zalihosti ili složenih modela pouzdanosti i postupaka optimizacije tijeka izvođenja programa. Međutim, navedeni pristupi ne zadržavaju svojstvo razmjernog rasta s obzirom na porast broja gradivnih komponenti i složenosti tijeka izvođenja primjenskog programa. S ciljem rješavanja navedenih istraživačkih izazova, u sklopu doktorske disertacije predložena je metoda za upravljanje pouzdanošću kompozitnih potrošačkih primjenskih programa. Metodu čine postupci otkrivanja arhitekturnih slabosti i poboljšanja pouzdanosti primjenskog programa. Otkrivanje arhitekturnih slabosti provodi se uz očuvanje svojstva razmjernog rasta primjenom skupa heurističkih algoritama. S ciljem ugradnje predložene metode u okolinu potrošačkog računarstva, definirani su odgovarajući programirljivi elementi i pomoćnik za potporu izgradnji pouzdanih potrošačkih primjenskih programa. - KLJUČNE RIJEČI: Potrošačko računarstvo, sustavi zasnovani na komponentama, svojstva oslonjivosti, postupak upravljanja pouzdanošću
Na spor. nasl. str. naslov na hrv. jeziku: Upravljanje pouzdanošću kompozitnih potrošačkih primjenskih programa : doktorski rad
Bibliografija: str. 189-216. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis na eng. i hrv. jeziku. - Popis radova autora