Automatizacija sustava prenosivosti pozivnog broja u telekomunikacijskoj mreži : : [specijalistički] završni rad - Vulas, Robert (R. Vulas ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2014)
SAŽETAK: Fokus rada je automatizacija usluge prenosivosti broja koja postupak prijenosa broja čini jednostavnim te krajnjim korisnicima omogućava brži i jednostavniji postupak prijelaza sa jedne na drugu elektroničku komunikacijsku mrežu od trenutnog, uz zadržavanje istog telefonskog broja. Nužno je naglasiti da je automatizacija usluge potrebna s obzirom na Direktivu Europske komisije o univerzalnim uslugama (2009/136/EZ) koja propisuje da se prijenos broja te njegova aktivacija kod novog operatora izvrši u najkraćem mogućem roku. . Sustav prijenosa broja kakvog danas koristi Hrvatska temelji se na Centralnoj administrativnoj bazi podataka, a ne zaostaje za naprednim zemljama, niti u tehnološkom smislu, niti po pitanju pravne regulative. Međutim, prostora za napredak unutar postojećeg sustava ima pa bi Hrvatska mogla dodatno unaprijediti postupak prijenosa broja i skratiti proceduru na vremensko razdoblje od 24 sata. Da bi to uspjela, potrebno je zadovoljiti određene preduvjete, odnosno unaprijediti sustav uvođenjem novih tehnoloških mogućnosti kroz kreiranje novih funkcionalnosti u CAPB-u i izmjenu pravnih propisa koji bi takve promjene omogućili. S obzirom na brz razvoj tehnologije, nameću se i nova rješenja koja bi ubrzala postupak prijenosa broja, a ujedno odgovarala svim sudionicima postupka, poput kreiranja aplikacije za mobilne uređaje koja bi omogućila krajnje jednostavan i brz postupak