Automatizacija sustava prenosivosti pozivnog broja u telekomunikacijskoj mreži : [specijalistički] završni rad - Vulas, Robert; Carić, Antun (Zagreb : R. Vulas ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2014)
SAŽETAK: Fokus rada je automatizacija usluge prenosivosti broja koja postupak prijenosa broja čini jednostavnim te krajnjim korisnicima omogućava brži i jednostavniji postupak prijelaza sa jedne na drugu elektroničku komunikacijsku mrežu od trenutnog, uz zadržavanje istog telefonskog broja. Nužno je naglasiti da je automatizacija usluge potrebna s obzirom na Direktivu Europske komisije o univerzalnim uslugama (2009/136/EZ) koja propisuje da se prijenos broja te njegova aktivacija kod novog operatora izvrši u najkraćem mogućem roku. . Sustav prijenosa broja kakvog danas koristi Hrvatska temelji se na Centralnoj administrativnoj bazi podataka, a ne zaostaje za naprednim zemljama, niti u tehnološkom smislu, niti po pitanju pravne regulative. Međutim, prostora za napredak unutar postojećeg sustava ima pa bi Hrvatska mogla dodatno unaprijediti postupak prijenosa broja i skratiti proceduru na vremensko razdoblje od 24 sata. Da bi to uspjela, potrebno je zadovoljiti određene preduvjete, odnosno unaprijediti sustav uvođenjem novih tehnoloških mogućnosti kroz kreiranje novih funkcionalnosti u CAPB-u i izmjenu pravnih propisa koji bi takve promjene omogućili. S obzirom na brz razvoj tehnologije, nameću se i nova rješenja koja bi ubrzala postupak prijenosa broja, a ujedno odgovarala svim sudionicima postupka, poput kreiranja aplikacije za mobilne uređaje koja bi omogućila krajnje jednostavan i brz postupak
SUMMARY: The focus of this paper is the automation of number portability service which will enable for end users faster and simpler process of transition from the current electronic communications network to the other, while retaining the same phone number. It is important to emphasize that such automation is necessity given the European Commission Directive on universal service (2009/136/EZ) which provides that the number portability and its activation by a new operator in the shortest time possible. The system of number portability as which is used today Croatia is based on the Central administrative database, and is not far behind from more advanced countries, nor in terms of technology, nor in terms of legislation. However, there is always room for improvement within the current system so that Croatia could further improve number portability process and shorten the switching time period to 24 hours. In order to do so, it is necessary to meet certain requirements and improve the system by introducing new technological capabilities through the creation of new functionality in the central database and likewise to modify legislation that would allow such a change. Given the rapid development of technology, there are new solutions that would accelerate the process of number portability, and also suit to all participants in the portability process, such as creating applications for mobile devices that would allow very simple and quick process
Tekst nad naslovom: Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, Sveučilišni interdisciplinarni specijalistički studij „Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija“
Bibliografija: 57 - 59 str. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis