Model mjerenja kakvoće programske potpore vođenju ordinacija obiteljske medicine : : doktorski rad - Kralj, Damir (D. Kralj ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: Ordinacije obiteljske medicine čine osnovu hrvatskog zdravstva. U njima se rješava najveći broj zdravstvenih problema i prikuplja najviše zdravstvenih podataka uz najmanje troškove pogona. Međutim, programska potpora vođenju ovih ordinacija zasada se još uvijek certificira samo na osnovi nužnih komunikacijskih kriterija, dok su sve ostale važne funkcionalnosti neujednačene i prepuštene na volju proizvođačima. Potrebno je izmjeriti kakvoću ove programske potpore. Danas u svijetu nalazimo nekoliko mjernih modela od kojih se posebice ističu američki certifikacijski programi i europski okvirni model za certifikaciju i vrednovanje kakvoće sustava za elektroničke zdravstvene zapise. Međutim, zbog činjenice da se ovo područje brzo mijenja i napreduje, te da zdravstvo svake pojedine države ima svoje specifičnosti, u području informatizacije hrvatske primarne zdravstvene zaštite javila se potreba za izradom novog modela mjerenja kakvoće programske potpore koji bi obuhvatio i suvremena postignuća i specifičnosti hrvatskog zdravstva. Na osnovi prethodnog teorijskog i eksperimentalnog istraživanja autora u ovom području, prvo je oblikovan polazni model mjerenja kakvoće organiziran u šest osnovnih kategorija. Prema ovom modelu načinjen je upitnik pomoću kojeg su hrvatski obiteljski liječnici ocjenjivali kakvoću funkcionalnosti primijenjenih u njihovoj programskoj potpori. Primjenom odgovarajućih statističkih metoda nad rezultatima mjerenja, otkrivene su potkategorije novog optimalnog mjernog modela. Daljnjom statističkom analizom dobivenih rezultata dokazana je jaka ergonomska usmjerenost novog mjernog modela. Na osnovi analize rezultata, uočenih problema i ograničenja, oblikovan je skup preporuka koje bi ubuduće mogle doprinijeti rješavanju postojećih problema i unaprjeđenju funkcionalnosti ove vrste programske potpore. -