Model mjerenja kakvoće programske potpore vođenju ordinacija obiteljske medicine : doktorski rad - Kralj, Damir; Tonković, Stanko; Končar, Miroslav (Zagreb : D. Kralj ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: Ordinacije obiteljske medicine čine osnovu hrvatskog zdravstva. U njima se rješava najveći broj zdravstvenih problema i prikuplja najviše zdravstvenih podataka uz najmanje troškove pogona. Međutim, programska potpora vođenju ovih ordinacija zasada se još uvijek certificira samo na osnovi nužnih komunikacijskih kriterija, dok su sve ostale važne funkcionalnosti neujednačene i prepuštene na volju proizvođačima. Potrebno je izmjeriti kakvoću ove programske potpore. Danas u svijetu nalazimo nekoliko mjernih modela od kojih se posebice ističu američki certifikacijski programi i europski okvirni model za certifikaciju i vrednovanje kakvoće sustava za elektroničke zdravstvene zapise. Međutim, zbog činjenice da se ovo područje brzo mijenja i napreduje, te da zdravstvo svake pojedine države ima svoje specifičnosti, u području informatizacije hrvatske primarne zdravstvene zaštite javila se potreba za izradom novog modela mjerenja kakvoće programske potpore koji bi obuhvatio i suvremena postignuća i specifičnosti hrvatskog zdravstva. Na osnovi prethodnog teorijskog i eksperimentalnog istraživanja autora u ovom području, prvo je oblikovan polazni model mjerenja kakvoće organiziran u šest osnovnih kategorija. Prema ovom modelu načinjen je upitnik pomoću kojeg su hrvatski obiteljski liječnici ocjenjivali kakvoću funkcionalnosti primijenjenih u njihovoj programskoj potpori. Primjenom odgovarajućih statističkih metoda nad rezultatima mjerenja, otkrivene su potkategorije novog optimalnog mjernog modela. Daljnjom statističkom analizom dobivenih rezultata dokazana je jaka ergonomska usmjerenost novog mjernog modela. Na osnovi analize rezultata, uočenih problema i ograničenja, oblikovan je skup preporuka koje bi ubuduće mogle doprinijeti rješavanju postojećih problema i unaprjeđenju funkcionalnosti ove vrste programske potpore. - KLJUČNE RIJEČI: mjerni model, ordinacije obiteljske medicine, funkcionalnosti programske potpore, zadovoljstvo korisnika, ergonomija, elektronički zdravstveni zapisi
ABSTRACT: Family medicine practices form the basis of the Croatian health system. They solve the largest number of health problems and collect the most health data with the lowest operational cost. It is important to notice a mutual understanding and trust between doctors and patients. However, the software support required for the running of these offices at the time being is still certified only based on the basic communication criteria, while all other important functionalities are generally uneven and left to the will of the producers. It is necessary to assess the quality of the software support. Today in the world, there are several measurement models, some of which are particularly prominent - the American certification programs and European framework model for certification and quality labeling of EHR systems. However, due to the fact that this area is rapidly changing and progressing, and that the health care of each country has its own peculiarities, the Croatian primary health care computerization process pointed a need for creating a new quality assessment model of software for managing family medicine practices presented in this work. Based on previous theoretical and experimental research in this area, the initial quality measurement model consisting of six basic categories was formed. According to this model, ??the questionnaire by which the Croatian family physicians evaluated the quality of the functionalities applied in their software support was made. Depending on the intermediate results obtained in the certain phases of the research, appropriate statistical methods that led to the final form of the new model were chosen. The strong ergonomic orientation of the new measurement model was particularly emphasized by further statistical analysis. Based on survey results, experiences and perceived limits, the set of recommendations which may contribute to solving of existing problems and improving functionalities of this sort of software support, was designed. - KEYWORDS: assessment model, family medicine practices, functionalities of software, user satisfaction, ergonomics, electronic health records
Na spor. nasl. listu naslov na eng. jeziku: Quality assessment model of software for managing family medicine practice : doctoral thesis
Bibliografija: listovi 156-163. - Kazalo kratica i oznaka. - Sažetak na hrv. i eng. jeziku. - Životopis na eng. i hrv. jeziku. - Popis objavljenih radova autora