Zaštita djece pri korištenju elektroničkih komunikacijskih usluga = Protection of children when using electronic communication services : specijalistički rad - Kulišić, Gordana (G. Kulišić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: U specijalističkom radu je prikazan regulatorni okvir vezan za pružanje elektroničkih komunikacijskih usluga u Republici Hrvatskoj koji je usklađen s Direktivama Europske unije, a posebno je istaknut regulatorni okvir vezan za zaštitu djece pri korištenju navedenih usluga. U radu je navedena praksa Europske unije s programima sigurnijeg Interneta i sigurnija upotreba mobilnih telefona od strane djece i mladih s primjerima aktivnosti koje provodi Kraljevina Švedska. Navedene su obveze operatora o sigurnosti i zaštiti mreže, te primjerena zaštita korisnika od zloupotreba i prijevara u javnoj komunikacijskoj mreži na koje ih je operator u obvezi upozoriti prije početka korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga. Današnja djeca i mladi teško mogu zamisliti život bez društvenih mreža i svakodnevnog korištenja istih. Kako bi im život na društvenim mrežama bio sigurniji na način da zaštite svoje osobne podatke i privatnost vrlo je nužno da ih naučimo postavkama zaštite i pravilima lijepog ponašanja na društvenim mrežama. U radu su detaljno opisane obveze operatora prilikom pružanja usluga s posebnom tarifom i dodatne obveze prilikom pružanja usluga sa sadržajem koji nije primjeren djeci i namijenjen je odraslima. Najučinkovitija zaštita djeteta je aktivno sudjelovanje roditelja u aktivnostima djeteta na Internetu i postavljanje roditeljske zaštite, te otvoreno pričati o dobrim i lošim stranama Interneta i ograničavanju vremena na društvenim mrežama. Korisnije je imati jednog pravog prijatelja s kojim ćemo provoditi vrijeme nego stotine virtualnih. -