Metoda modeliranja politika informacijske sigurnosti temeljena na upravljanju znanjem : : doktorski rad - Klaić, Aleksandar (A. Klaić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: Politike i norme informacijske sigurnosti prisutne su već desetljećima u poslovanju različitih organizacijskih entiteta u državnim sektorima zemalja i međunarodnim organizacijama, a tijekom tog razdoblja postale su redovita praksa i u poslovnim sektorima. Dosadašnji razvoj politika i normi informacijske sigurnosti uglavnom je bio usmjeren prema različitim, usko profiliranim sektorskim pristupima, što je rezultiralo slabom povezanošću znanja na široj domenskoj razini. Za razliku od srodnih istraživanja koja analiziraju pojedine politike i norme informacijske sigurnosti ili neke uže domenske segmente, u ovom radu pristupilo se analizi šireg domenskog područja. Provedena je analiza s ciljem šire domenske sistematizacije i integracije različitih pristupa i zahtjeva globalnog i lokalnog okruženja te dominantnih suvremenih politika i normi informacijske sigurnosti. Predložena je metoda modeliranja kojom se obuhvaća sustavski prikaz životnog ciklusa politike informacijske sigurnosti u globalnom okruženju, transformiran u hijerarhijsku domensku taksonomiju, uz pomoć koje se ostvaruje sadržaj modela u obliku domenskog rječnika, kategorizacije i hijerarhijskih odnosa koncepata te međusobnih relacija i atributa koncepata. Konceptualni metamodel ostvaren je kao okvir za upravljanje i komuniciranje znanjem kojim se povezuje postojeće heterogeno i slabo povezano domensko znanje iz dominantnih politika i normi informacijske sigurnosti. Formalna specifikacija konceptualnog metamodela (rječnik, sintaksa i semantika), temelj je za ostvarenje programskog ontološkog metamodela koji se koristi za provjeru valjanosti konceptualnog metamodela te za provjeru svojstava koja se postižu njegovom primjenom. Studijama slučajeva koje su ostvarene programskim ontološkim modelima, potvrđena su tražena svojstva jednostavnosti, dosljednosti, sveobuhvatnosti i učinkovitosti upravljanja životnim ciklusom politika informacijske sigurnosti modeliranih predloženom metodom. -