Upravljanje istosmjernim ulaznim pretvaračem napajanim fotonaponskim modulom s ciljem maksimizacije proizvedene snage: doktorski rad - Pavlović, Tomislav (T. Pavlović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
U ovom radu obrađen je problem traženja maksimuma snage fotonaponskog modula u sustavu s istosmjernim uzlaznim pretvaračem s modulacijom po vršnoj vrijednosti struje zavojnice i baterijom na izlazu u uvjetima jednolikog osvjetljenja i djelomičnog zasjenjenja. U tu svrhu iskorišten je Nelder-Mead optimizacijski postupak, koji načelno radi u dva načina rada, u lokalnom i globalnom. Predloženi su koraci ograničavanja područja pretraživanja u globalnom načinu rada, te podešavanja parametara algoritma, s ciljem smanjenja broja iteracija, te time i gubitka snage.