Holistic approach to energy saving in wireless networks of energy-hungry sensors for smart surveillance : doktorski rad - Jeličić, Vana; Bilas, Vedran; Brunelli, Davide (Zagreb, V. Jeličić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
ABSTRACT: This dissertation investigates energy-saving techniques in battery-powered wireless networks of energy-hungry sensors, such as video cameras and gas sensors for smart surveillance applications. The proposed power management is performed at three levels: sensor, node and network level. The research is performed on commercial off-the-shelf wireless sensor nodes and on laboratory prototypes of wireless sensor nodes. The proposed context-aware multimodal and heterogeneous architecture of the sensor network limits the energy-hungry sensor’s active time and area, while wake-up radio ensures time- and energy-efficient communication between sensor nodes. By combining energy-savings in communication and sensing, we attain runtime prolongation of a wireless sensor node and network, without downgrading quality of service for the user (i.e., maintaining good recognition of interesting events). Moreover, the response latency in our approach is reduced for two orders of magnitude with respect to the state-of-the-art solutions. We show that a holistic approach to design complex surveillance system is necessary to ensure long-living autonomous smart devices. In particular, the scientific contributions of this thesis are: 1) Multilevel approach to enhance energy saving in wireless gas sensor network; 2) Power consumption vs. delay analysis of using wake-up receivers in wireless sensor networks with energy-hungry sensors; 3) Energy-saving method for event detection in wireless video sensor network using heterogeneous sensors and wake-up receivers; 4) Energy-efficient architecture of wireless sensor network with camera and gas sensors for surveillance and safety monitoring systems. - KEYWORDS: wireless sensor networks, energy-hungry sensors, power management, multimodal networks, holistic approach, wake-up radio, responsiveness, context-awareness, video surveillance, gas monitoring
SAŽETAK: Ova disertacija istražuje tehnike štednje energije u baterijski napajanim bežičnim mrežama senzora visoke potrošnje, kao što su video kamere i senzori plina za primjene u pametnom nadzoru. Predloženo upravljanje energijom je implementirano na tri razine: na razini senzora, na razini senzorskog čvora i na razini mreže. Tehnike štednje energije su modelirane i eksperimentalno potvrđene na sustavima za video nadzor i praćenje plina. Predložena višemodalna i heterogena arhitektura senzorske mreže svjesne okoline ograničava aktivno vrijeme i područje senzora visoke potrošnje, dok radijsko buđenje osigurava vremenski i energetski učinkovitu komunikaciju između čvorova. Kombiniranjem štednje energije kod radijske komunikacije i senzora osigurano je produljenje životnog vijeka bežičnog senzorskog čvora i mreže, bez narušavanja kvalitete usluge za korisnika (tj. uz održavanje dobre detekcije zanimljivih događaja). Uz to, primjena radijskog buđenja osigurava 100 puta manje kašnjenje odziva. Pokazano je da je holistički pristup projektiranju složenih sustava za nadzor potreban za dugi životni vijek i autonomiju pametnih uređaja. Znanstveni doprinosi ove disertacije su sljedeći: 1) Analiza potrošnje energije i kašnjenja pri korištenju radijskog buđenja u bežičnoj mreži senzora visoke potrošnje; 2) Energetski učinkovita metoda za detekciju događaja u bežičnoj mreži video senzora korištenjem heterogenih senzora i radijskog buđenja; 3) Viserazinski pristup štednji energije u bežičnim mrežama senzora plina; 4) Energetski učinkovita arhitektura bežične mreže senzora s kamerama i senzorima plina za primjenu u nadzornim i sigurnosnim sustavima. - KLJUČNE RIJEČI: bežične senzorske mreže, senzori visoke potrošnje, upravljanje energijom, višemodalne mreže, holistički pristup, radijsko buđenje, pravovremeni odziv, svjesnost konteksta, video nazdor, praćenje plina
Na spor. nasl. str. naslov na hrv. jeziku: Holistički pristup štednji energije u bežičnim mrežama senzora visoke potrošnje za pametni nadzor : doktorski rad
Bibliografija: str. 98 - 108.