Optimiranje elektromagnetskoga proračuna serije sinkronih motora s trajnim magnetima: doktorski rad - Stipetić, Stjepan (S.Stipetić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: U disertaciji su izvedeni egzaktni zakoni sličnosti za sve ključne parametre sinkronog stroja s trajnim magnetima. Zakoni sličnosti odnose se na postupak aksijalnog skaliranja i radijalnog skaliranja, a u širem smislu i na postupak prematanja namota. Iz stroja poznatih karakteristika i geometrije može se proračunati novi stroj slične geometrije čije se karakteristike određuju primjenom zakona sličnosti bez potrebe za ponovnim optimizacijskim postupkom i numeričkim proračunom. Iznesena je metodologija proračuna serije motora primjenom optimizacijskog postupka za dobivanje referentnog dizajna te primjenom aksijalnog i radijalnog zakona sličnosti za dobivanje svih strojeva u seriji. Provedena je detaljna analiza i definirana je metoda proračuna elektromagnetskog momenta, ulančenih tokova, napona na stezaljkama i induktiviteta sinkronog motora s trajnim magnetima za slučaj skošenja statora i segmentnog skošenja rotora primjenom magnetostatičkih simulacija metodom konačnih elemenata. U suradnji s hrvatskim tvrtkama projektirana je serija motora s unutrašnjim magnetima snaga 50, 75 i 100 kW. Izrađen je prototip stroja snage 100 kW sa skošenim statorom i ispitan u laboratoriju. Utvrđeno je vrlo dobro podudaranje proračunatih i izmjerenih vrijednosti. Znanstveni doprinos disertacije očituje se u izvedenim zakonima sličnosti, metodologijama za proračun serije motora primjenom aksijalnog i radijalnog skaliranja te u metodi proračuna ulančenih tokova, elektromagnetskog momenta, napona i induktiviteta skošenog stroja s trajnim magnetima. -