Optimiranje elektromagnetskoga proračuna serije sinkronih motora s trajnim magnetima: doktorski rad - Stipetić, Stjepan; Žarko, Damir (Zagreb, S.Stipetić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: U disertaciji su izvedeni egzaktni zakoni sličnosti za sve ključne parametre sinkronog stroja s trajnim magnetima. Zakoni sličnosti odnose se na postupak aksijalnog skaliranja i radijalnog skaliranja, a u širem smislu i na postupak prematanja namota. Iz stroja poznatih karakteristika i geometrije može se proračunati novi stroj slične geometrije čije se karakteristike određuju primjenom zakona sličnosti bez potrebe za ponovnim optimizacijskim postupkom i numeričkim proračunom. Iznesena je metodologija proračuna serije motora primjenom optimizacijskog postupka za dobivanje referentnog dizajna te primjenom aksijalnog i radijalnog zakona sličnosti za dobivanje svih strojeva u seriji. Provedena je detaljna analiza i definirana je metoda proračuna elektromagnetskog momenta, ulančenih tokova, napona na stezaljkama i induktiviteta sinkronog motora s trajnim magnetima za slučaj skošenja statora i segmentnog skošenja rotora primjenom magnetostatičkih simulacija metodom konačnih elemenata. U suradnji s hrvatskim tvrtkama projektirana je serija motora s unutrašnjim magnetima snaga 50, 75 i 100 kW. Izrađen je prototip stroja snage 100 kW sa skošenim statorom i ispitan u laboratoriju. Utvrđeno je vrlo dobro podudaranje proračunatih i izmjerenih vrijednosti. Znanstveni doprinos disertacije očituje se u izvedenim zakonima sličnosti, metodologijama za proračun serije motora primjenom aksijalnog i radijalnog skaliranja te u metodi proračuna ulančenih tokova, elektromagnetskog momenta, napona i induktiviteta skošenog stroja s trajnim magnetima. - KLJUČNE RIJEČI: sinkroni stroj, sinkroni motor s trajnim magnetima, optimizacija, zakoni sličnosti, serija motora, skošenje statora, segmentno skošenje rotora
ABSTRACT: The exact scaling laws for all key parameters of synchronous permanent magnet machine have been derived in the dissertation. Scaling laws refer to the axial scaling and radial scaling, but generally also to the rewinding of the machine. From a machine of known parameters and geometry one can recalculate new machine of similar geometry whose parameters are determined using scaling laws without need to repeat the optimization procedure and numerical calculation. The series of motors is designed using optimization procedure for calculating the referent design and using laws of axial and radial scaling for design of all the motors in the series. A detailed analysis has been performed to define the method for calculating electromagnetic torque, flux linkages, terminal voltage and inductances of synchronous permanent magnet motors in the case of stator skew and segmented rotor skew using finite element magnetostatic simulations. In cooperation with Croatian companies a series of permanent magnet motors rated 50, 75 and 100 kW has been designed. A 100 kW prototype with skewed stator was built and tested. A very good match of calculated and measured values was determined. Scientific contribution of the dissertation consists of derived scaling laws, methodologies for design of series of machines and method for calculation of electromagnetic torque, flux linkages, terminal voltage and inductances of a skewed synchronous permanent magnet motor. - KEYWORDS: synchronous machine, synchronous motor with permanent magnets, optimization, scaling laws, similitude, series of motors, stator skew, segmented rotor skew
Na spor. nasl. str. naslov na eng. jeziku: Optimization of Electromagnetic Design of Synchronous Permanent Magnet Motor Series : doctoral thesis
Bibliografija: str. 173 - 183. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis [uključuje i popis objavljenih radova autora]