Predviđanje učestalosti neuklonjivih pogrešaka u prijenosu frekvencijskog multipleksa ortogonalnih podnosilaca vremenski disperzivnim kanalom : : doktorski rad - Lipovac, Adriana (A. Lipovac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: U fokusu istraživanja je vršna performansa prijenosa OFDM signala višestaznim kanalom, odnosno intenzitet neuklonjivih pogrešaka bita - rezidualni BER, u uvjetima visokog odnosa snaga signala i šuma i manje vremenske disperzije (npr. u zatvorenom prostoru). Na temelju postavljenoga analitičkog modela mehanizma generiranja pogrešaka - inherentne slabosti OFDM s aspekta zadržavanja ortogonalnosti u uvjetima višestazne propagacije, izvedena je originalna formula za procjenu rezidualnog BER-a. Dobiveni izraz uključuje kako odgovarajuće modificirani standardni parametar vremenske disperzije kanala – srednje kvadratno raspršenje kašnjenja profila, tako i parametre OFDM signala. Valjanost modela najprije je verificirana rezultatima problemski specifičnih Monte Carlo simulacija, a zatim odgovarajućim ispitivanjem za LTE silaznu vezu, provedenom na industrijski standardnom LTE programskom simulatoru. Analitički i programskim simulacijama, pokazana je zavisnost performanse ne samo od vrijednosti standardnih parametara disperzije, nego i od oblika profila. Nadalje, iako primjena cikličnog prefiksa nije nužno predviđena razvijenim modelom predviđanja učestalosti neuklonjivih pogrešaka, njegovom jednostavnom modifikacijom, lako se simulira djelovanje cikličnog prefiksa, proizvoljno izabrane duljine. Adekvatnost ovoga izbora može se ocijeniti temeljem postignutog kompromisa između ciljne kvalitete (BER) i prihvatljivog smanjenja efektivne brzine prijenosa. Tako je, za konkretni primjer eksponencijalnog profila, nedvojbeno pokazano da je, za dane uvjete i postavljeni prag kvalitete, standardna tzv. normalna duljina cikličnog prefiksa neopravdano predimenzionirana u odnosu na identificiranu optimalnu vrijednost. Konačno, razvijeni model predviđanja omogućuje i jednostavno modeliranje utjecaja netočnosti frekvencije podnositelja na rezidualni BER, dodavanjem ekvivalentne vremenske disperzije, jednakog efekta na performansu. Ovo je verificirano simulacijama za slučaj maksimalnih Dopplerovih pomaka frekvencija podnositelja, definiranih za standardne modele profila kašnjenja. -