Prilagodljivo skakanje frekvencija u OFDM širokopojasnim radijskim mrežama : : doktorski rad - Šeba, Vitomir (V. Šeba ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: Prilagodljivo skakanje frekvencija u OFDM širokopojasnim radijskim mrežama Kontinuirano povećanje količine multimedijskih sadržaja na Internetu i pojava novih usluga zahtijevaju sve veće brzine prijenosa podataka i mogućnost pristupa s bilo koje lokacije. Pristup neovisan o lokaciji, bilo mobilni ili nomadski, omogućavaju radijske mreže. S obzirom na specifične uvjete koji vladaju u zraku kao prijenosnom mediju, tehnološke inovacije idu u smjeru povećanja brzine prijenosa podataka uz štedljivo korištenje raspoloživog prijenosnog pojasa. Kako bi se postigli navedeni ciljevi razvijen je model višekorisničkog sustava baziran na OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplex) postupku i WiMAX (Worldwide Interoperability for Microwave Access) normi uz dvije značajne nadogradnje. Prvu predstavlja algoritam za raspodjelu resursa korisnicima na razini podnosioca, a drugu rješenje bazirano na dinamičkom određivanju primijenjene modulacije i kodiranja te skakanju frekvencija. Primijenjeni algoritam primarno radi na principu fer raspodjele resursa uz dodatnu komponentu maksimizacije brzine. Prema informacijama o stanju prijenosnog kanala, dinamički se odabiru najbolji raspoloživi podnosioci za svakog korisnika posebno. Pri raspodjeli uvažavaju se QoS (Quality of Service) zahtjevi vezani za vrstu prometa, daje se prednost prometu u stvarnom vremenu, a zatim se resursi dodjeljuje ostalom prometu. Kako bi se provjerile značajke predloženog algoritma izvršena je usporedba s postojećim WF (Water Filling) i PF (Proportional Fairness) algoritmima. Promatrana je sposobnost zadržavanja jednolike raspodjele resursa između korisnika te ukupni kapacitet sustava pri značajnoj razlici u kvaliteti prijenosnog kanala. Ukupni kapacitet sustava pri niskim SNR (Signal to Noise Ratio) vrijednostima i velikim razlikama u kvaliteti prijenosnog kanala nešto je manji nego kod WF i PF algoritama, ali je zadržana jednolika raspodjela između korisnika. Dodatne razlike u odnosu na postojeće sustave su određivanje modulacije i kodiranja na razini svakog podnosioca, dinamičko određivanje predloška za skakanje frekvencija i izravno dodavanje podnosilaca korisnicima. Ovako koncipiran sustav uspoređen je s postojećim FUSC (Full Usage of Subchannels) i AMC (Adaptive Modulation and Coding) permutacijskim shemama. Dobiveni rezultati pokazuju dominaciju predložene metode u odnosu na FUSC i AMC u slučaju loših uvjeta na prijenosnom kanalu. Kombinacija prilagodljive modulacije i kodiranja uz skakanja frekvencija prema dinamički određenom predlošku predstavlja moguće rješenje za postizanje većih brzina prijenosa informacija i stabilnijeg rada u slučaju loših uvjeta na prijenosnom kanalu. -