Model personaliziranja nastavnih sadržaja primjeren učenju pomoću mobilnih uređaja : : doktorski rad - Kukec, Mihael (M. Kukec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: Ideja korištenja osobnih i prenosivih mobilnih uređaja u svrhu stvaranja sustava za potporu procesu učenja postoji više od četrdeset godina, no tek je nedavni razvoj računalnog sklopovlja otvorio područje razvoja sustava mobilnog učenja. U proteklih nekoliko godina mobilni su uređaji dostigli vrlo visok stupanj razvoja i integracije računalnih i komunikacijskih tehnologija, ipak nedostaci u interakciji koji su im svojstveni uzrokuju razmjerno lošu prihvaćenost sustava mobilnog učenja. Ovdje se postavlja pitanje oblikovanja modela sustava za m-učenje koji pojačava prednosti mobilnih uređaja do razine na kojoj njihovi inherentni nedostaci postaju marginalni s ciljem poboljšavanja prihvaćanja takvih sustava te stvaranja pozitivnog stava i motivacije za njihovo korištenje. Područje u kojem sustavi m-učenja mogu stvoriti pozitivne učinke je podrška za stvaranje obogaćene verzije tekstnih nastavnih materijala što je koncept oko kojeg je stvoren model personaliziranja nastavnih sadržaj primjeren učenju pomoću mobilnih uređaja. Analiza elemenata interakcije personaliziranja tekstnog materijala za zaslon osjetljiv na dodir pokazuje da je osnovna operacija sustava koja je ključna za fokusiranje na performanse upravo funkcija odabira dijelova teksta. Ostvareni model sustava m-učenja vrednovan je utvrđivanjem njegove primjenjivosti kvantitativnim i kvalitativnim metodama upotrebljivosti, pri čemu je posebna pažnja posvećena metodi odabira teksta, te istraživanjem učinka modela na prihvaćanje, stav i motivaciju prema korištenju sustava m-učenja. Prikupljeni empirijski podaci pokazali su povećano zadovoljstvo korisnika ostvarenom novom metodom odabira teksta te je potvrdili kao onu koja korisniku pruža najbolje performanse. Rezultati vlastitih istraživanja su pokazali kako je ovdje predloženi model sustava m-učenja polučio pozitivne učinke u smislu stava, prihvaćanja i motivacije za korištenje sustava m-učenja. -