Usporedna analiza arhitektura i scenarija uvođenja optičke pristupne mreže sljedeće generacije : : doktorski rad - Havić, Zijad (Z. Havić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: U disertaciji se predlaže metodologija za usporednu analizu arhitektura i scenarija uvođenja optičkih pristupnih mreža sljedeće generacije uz pretpostavku niske početne i očekivane gustoće korisnika. Metodologija uključuje model i metode analize koji se primjenjuju u proračunu troškova, raspoloživosti i potrošnje energije pristupne mreže. Metode su implementirane u okviru programskog alata CABE. Alat omogućuje, također, analizu osjetljivosti performansi i troškova mreže na varijaciju ulaznih parametara. Metodologija je verifcirana na četiri studijska slučaja, specifična područja uvođenja optičkih pristupnih mreža koja se razlikuju po gustoći korisnika i po naslijeđenoj mrežnoj infrastrukturi. Analiza troškova, raspoloživosti i potrošnje energije provedena je za starogradska, gradska, prigradska i ruralna područja. U disertaciji se predlaže, također, integrirana mjera pogodna za ocjenu pogodnosti tehnologija pristupne mreže i njihovu usporednu analizu. Predložena metodologija tehno-ekonomske analize primjenjiva je na pristupne mreže u različitim zemljama uz primjenu lokalnih parametara. -