Formalizam za modeliranje poslovnog upravljanja javnom telekomunikacijskom mrežom : : doktorski rad - Markulin, Darko (D. Markulin ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: Kako je poslovno upravljanje vrlo složena okolina sustava, a postupci razvoja potrebne sistemske programske podrške vrlo složen postupak s velikom mogućnošću nastajanja pogreške nameće se potreba za modeliranjem njegovog ponašanja na učinkovit i jasan način. U radu je definiran jedan od mogućih načina modeliranja poslovnog upravljanja javnom telekomunikacijskom mrežom u sklopu postojećeg razvoja poslovnih procesa i sistemske programske podrške. Primjenom odabranih formalnih metoda i jezika definiran je model koji uspješno predstavlja i simulira funkcije poslovnog upravljanja javnom telekomunikacijskom mrežom. Time model predstavlja dovoljnu izražajnu snagu za izradu specifikacije na temelju koje se može pristupiti implementaciji stvarne sistemske programske podrške. Primjenom metode objedinjavanja iskustvenog znanja definirala se sintaksa i semantika grafičkog formalnog modela kojim se oblikuje poslovno upravljanje javnom telekomunikacijskom mrežom. Pri tome su razmotrene različite formalne metode koje omogućavaju vizualno modeliranje sustava te ostale metode koje se koriste u modeliranju poslovnih procesa i sustava upravljanja tijekom poslova. Predstavljeno je programsko rješenje uz pomoć kojeg je moguća simulacija dinamičkog ponašanja poslovnog upravljanja kroz definirani formalni model. Naglašeno je da odabir jedne od postojećih formalnih metoda za izradu formalnog modela nije dovoljna za izradu modela koji uspješno zadovoljava potrebe za modeliranjem javne telekomunikacijske mreže, već je potrebna kombinacija različitih metoda uz pomoć korištenja iskustvenog znanja. Definirani formalni model je primijenjen na modeliranje potrebnih procesa za uključenje VoIP usluge u javnoj telekomunikacijskoj mreži. Model omogućuje vizualni i pregledni prikaz potrebnih promjena u sustavu za upravljanjem tijekom poslova i potrebnih podataka koje taj sustav izmjenjuje sa svojom programskom okolinom. Odvijanje poslovnih procesa simulirano je uz pomoć formalnog modela i na temelju definiranih scenarija u izvođenju poslovnih procesa. Na temelju dobivenih rezultata zaključeno je da se model može uspješno koristiti u svrhu modeliranja sistemske programske podrške koja se koristi u javnoj telekomunikacijskoj mreži. -