Raspodijeljeni algoritam za određivanje položaja čvorova u neusidrenoj bežićnoj mreži osjetila : : doktorski rad - Arbula, Damir (D. Arbula ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: U radu je opisana i analizirana izvorna metoda za procjenu kvalitete određivanja položaja čvorova bežične mreže osjetila korištenjem faktora geometrijskog slabljenja preciznosti dobivenog iz estimiranih lokacija. Isprojektiran je izvorni raspodijeljeni algoritam za određivanje položaja čvorova korištenjem estimiranih azimuta čvorova susjeda. Metoda za procjenu kvalitete je iskorištena u heuristici koja omogućuje veću točnost estimacije. U cilju učinkovitog ispitivanja složenih strategija, napisan je programski simulator raspodijeljenih algoritama. Rezultati dobiveni u simulatoru pokazuju smanjenu pogrešku estimacije položaja raspodijeljenog algoritma u odnosu na odgovarajuću centraliziranu inačicu. Algoritam je implementiran u ispitnoj mreži osjetila u sklopu čega je isprojektirano, izrađeno i ispitano osjetilo za estimaciju azimuta susjednih čvorova koje se zasniva na mjerenju jakosti elektromagnetskog zračenja u infracrvenom dijelu spektra. Znanstveni doprinosi disertacije su slijedeći. Metoda procjene kvalitete određivanja položaja čvorova. Raspodijeljeni algoritam koji točnije određuje položaje čvorova u bežičnoj mreži osjetila primjenom heuristike za detekciju i izbjegavanje korištenja nedovoljno kvalitetno lokaliziranih dijelova mreže, a posebice za mreže s nekonveksnom topologijom. Programski simulator raspodijeljenih algoritama u bežičnim mrežama osjetila koji omogućuje implementaciju i brzo ispitivanje složenih strategija i metoda. Eksperimentalna verifikacija raspodijeljenog algoritma za određivanje položaja u bežičnoj mreži osjetila. -