Metoda za kvantitativnu procjenu i upravljanje rizikom od terorizma za energetske sustave : : doktorski rad - Šinka, Davor (D. Šinka ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2014)
SAŽETAK: Energetski sustavi su atraktivne mete za terorističke napade, pa ih je nužno odgovarajuće štititi. Optimiranje zaštite tih sustava je složen zadatak, koji zahtijeva sistematičan pristup s mogućnošću obuhvaćanja svih relevantnih elemenata i uzimanja u obzir pripadajućih neodređenosti. Cilj istraživanja opisanog u disertaciji bio je unaprijediti proces odlučivanja o mjerama zaštite od terorističkih napada na energetske sustave. U okviru istraživanja provedena je detaljna analiza takvih napada poduzetih u periodu od 1996. do 2010. godine. Na osnovi rezultata analize, te uvažavajući dosege drugih relevantnih istraživanja, razvijena je metoda za kvantitativnu procjenu i upravljanje rizikom od terorizma namijenjena operaterima energetskih sustava. Metoda je koncipirana na način da se koriste isključivo podaci koji su javno dostupni. Zasniva se na vjerojatnosnoj analizi rizika, analizi statističkih podataka, analizi odlučivanja i teoriji igre, a realizirana je korištenjem Bayesovih mreža. Procjenu prijetnje je moguće provoditi temeljem podataka o poduzetim terorističkim napadima ili na osnovi sektorskih pokazatelja razine prijetnje. Upotrebljivost metode demonstrirana je primjenom na stvarnom energetskom sustavu u okviru projekta kojemu je svrha bila unaprijediti strategiju zaštite i sigurnosti. Pokazalo se da se dobiveni rezultati i uočeni fenomeni dobro slažu s onima iz drugih istraživanja. Na osnovi prikupljenih iskustava dane su smjernice za daljnji razvoj metode. -