Analiza sinkronizacije SDH mreže u Hrvatskim željeznicama : specijalistički rad - Cazin, Krunoslav (K. Cazin ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
SAŽETAK: Cilj je rada analizirati trenutnu konfiguraciju sinkronizacije SDH mreže u HŽ-u i ukazati na nedostatke ako se uoče. U slučaju uočenih nedostataka predložit će se rješenja za njihovo otklanjanje. Predložit će se i smjernice konfiguracije sinkronizacije prilikom proširenja SDH mreže novim uređajima kako bi se postigla što veća robusnost mreže, a mogućnost da dio mreže ostane nesinkroniziran, smanjila na najmanju moguću mjeru. U početnom dijelu radnje objašnjena je struktura STM okvira i mapiranje najčešćih signala u STM okvir. Objašnjeni su i elementi sinkronizacije mreže, distribucija sinkronizacijskog signala i SSM poruka. Nakon prikaza trenutne konfiguracije SDH mreže u HŽ-u, načina upravljanja mrežom i trenutnih postavki sinkronizacije, u šestom poglavlju objašnjen je rad aplikacije za izračun koraka sinkronizacije. Izvršena je analiza trenutnih postavki sinkronizacije simulacijama prekida i kvarova u realnim uvjetima, bez prekidanja prometa. Poslije obavljene analize u sedmom poglavlju dana su rješenja za otklanjanje uočenih problema, a u osmom poglavlju dani su prijedlozi za kon-figuriranje sinkronizacije nakon predviđenih proširenja SDH mreže u HŽ-u. Svaki korak analize i svaki prijedlog poboljšanja provjeren je u realnim uvjetima i pomoću aplikacije. Prijedlozi za buduća proširenja provjereni su samo pomoću aplikacije. -