Tehno-ekonomska analiza uvođenja sljedeće generacije mreža u prigradska područja: specijalistički rad - Pranjić, Siniša; Lovrek, Ignac (Zagreb: S. Pranjić ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2015)
Stupanj razvijenosti tržišta elektroničkih komunikacija je indikator stupnja razvijenosti pojedine nacionalne ekonomije i predstavlja temelj za održivi rast svakog nacionalnog gospodarstva na koju ima direktan utjecaj. Moderno tržište elektroničkih komunikacija počiva na širokopojasnom pristupu koje omogućava različite širokopojasne usluge, na prvom mjestu su internet i različite aplikacije. One donose dodatnu vrijednost nacionalnoj ekonomiji bilo da je riječ o izravnoj dobiti tvrtkama koje se bave djelatnošću pružanja telekomunikacijskih usluga ili posredno stvaranjem novih vrijednosti koje nastaju zbog automatizacije postojećih poslovnih procesa ili implementacijom sustava podrške u drugim granama gospodarstva. Kako bi se omogućio daljnji razvitak tržišta i usluga neophodno je konstantno ulaganje u elektroničke komunikacijske mreže slijedeće generacije temeljene na prijenosu svjetlovodima koje jedine dugoročno mogu zadovoljiti potrebe tržišta.
Planiranje i gradnja mreža slijedeće generacije je iznimno složena i skupa pa je neophodno iznaći optimalni model mreže za svako pojedino područje. U gradskim, gusto naseljenim područjima, gradnja mreža je ekonomski isplativa i predmet tržišnog natjecanja. Slabo naseljena seoska područja i otoci zahtijevaju poseban tretman jer je izgradnja klasičnih mreža nove generacije dugoročno neisplativa pa ju je potrebno uvelike subvencionirati ali i primjenjivati posebna tehnička rješenja kojima se umanjuju troškovi gradnje. Gradnja mreža slijedeće generacije u prigradskim područjima je iznimno zahtjevna pa je neophodno koristiti optimalan model gradnje koji će zadovoljiti potrebe korisnika ali i zahtjeve ulagača što u nekim slučajevima zahtijeva i subvencije.
Kroz ovaj specijalistički rad napravljena je cjelovita analiza tržišta širokopojasnog pristupa, prikazana je strategija razvoja i regulatorni okvir, te tehnički modeli mreža slijedeće generacije koje se temelje na prijenosu svjetlovodima. Posebna pozornost posvećena je značajkama tržišta elektroničkih komunikacija Republike Hrvatske i modelima svjetlovodnih pristupnih mreža u prigradskim područjima jer su ona najzahtjevnija s ekonomskog aspekta. Ekonomskom analizom kroz karakteristične parametre za tržište elektroničkih komunikacija prikazana je potreba odabira najjeftinijeg modela mreža koje moraju ispunjavati prihvatljive kriterije kvalitete kao i potrebu subvencioniranja same gradnje. Kao jedan od modela koji su prihvatljivi za prigradska područja u cijelosti je prikazan model svjetlovodnih pristupnih mreža baziran na tehnologiji GPON i topologijom P2MP te bitstream pristupom krajnjem korisniku.
The level of development of the Electronic Communications Market is an indicator of the development level of individual national economies, and it is the basis for a sustainable growth of each national economy which it affects directly. The modern Electronic Communications market is based on the broadband access service enabling various broadband services, with the Internet in the first place and numerous applications. They provide an added value to the national economy whether in the form of providing a direct profit to the companies engaged in the activities of providing telecommunication services, or indirectly by creating of new values achieved through the automatization of the existing business processes or through the implementation of the support system in the other areas of the economy. In order for a further development of the market and services to be achieved, it is necessary to invest constantly in the next-generation electronic communications networks which are based on the optical transmission system which is the only system that can meet the market requirements.
The planning and building of the next-generation network is an extremely complex and expensive activity. Therefore, it is necessary to devise an optimal network model for every single area. In urban, densely populated areas, the building of networks is cost-effective, and it is subject to market competition. Sparsely populated rural areas and islands require special treatment, because the building of the standard next-generation networks is not cost-effective on a long term basis and therefore requires significantly subsidized loans, as well as the special technical solutions to be applied, the purpose of which is to reduce building cost. The building of the next-generation network in suburban areas is extremely demanding, and thus it is necessary to utilize the optimal building model which will meet the needs of the users and the requirements of the investors, which in some cases requires subsidies as well.
In this specialist thesis an integral analysis of the broadband access market has been carried out, together with the strategy of development and the regulatory framework presented, and the technical models of the next-generation networks which are based on the optical transmission system. Special attention has been paid to the characteristics of the electronic communications market on the territory of the Republic of Croatia and the models of the optical fiber broadband access networks in the suburban areas, because they are economically the most demanding. The economic analysis of the characteristic parameters for the electronic communications market showed the need for the selection of the most cost-effective network model which have to satisfy the criteria related to quality, as well as the need for the building of the network system through subsidies. Among the models which are acceptable for suburban areas, the optical fiber broadband access model has been presented, which is based on the GPON optical network technology with a P2MP topology and the bitstream access to the end user.
Bibliografija: str. 76-79.