Upravljanje mrežnim pretvaračem vjetroagregata u uvjetima mrežnih poremećaja: doktorski rad - Hadjina, Tamara; Baotić, Mato; Vrdoljak, Krešimir (Zagreb: T. Hadjina ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
Predmet istraživanja predložene disertacije je upravljanje mrežnim pretvaračem kao dijelom frekvencijskog pretvarača preko kojega se vjetroagregat priključuje na elektroenergetski sustav. Poseban naglasak stavljen je na upravljanje pretvaračem tijekom odstupanja mrežnog napona od nominalnih vrijednosti i na ispunjavanje strogih zahtjeva koji su definirani mrežnim pravilima.

Predložena je struktura upravljanja u kojoj adaptivni proporcionalno-rezonantni regulatora upravlja strujom na izlazu mrežnog pretvarača u mirujućem dvoosnom koordinatnom sustavu, dok se referentna vrijednost struje na izlazu mrežnog pretvarača vjetroagregata određuje primjenom konveksnog optimiranja.

Za potrebe istraživanja razvijen je detaljan simulacijski model diskretnog sustava upravljanja mrežnim pretvaračem vjetroagregata. Razvijeni je sustav upravljanja temeljito ispitan na modelu pretvarača korištenjem profesionalnog alata za simuliranje sustava energetske elektronike.
Ključne riječi: Upravljanje mrežnim pretvaračem, proporcionalno-rezonantni regulator, konveksna optimizacija, propad napona, mrežna pravila.
The proposed research topic is control of the grid side converters, which are used as an interface for connection of wind turbines to the grid. A special emphasis is put on control of the grid side converter during grid faults and fulfillment of strict grid code rules.

The proposed control structure utilizes an adaptive proportional-resonant controller that controls grid current injection. The controller is designed in a stationary reference frame, with the optimal current references obtained via online convex optimization.

A detailed simulation model of the discrete control structure is developed. The proposed control structure is tested in detail using professional power electronic simulation tools.
Keywords: grid side converter control, proportional-resonant controller, convex optimization, voltage sag, grid codes.
Bibliografija str. 87-97.