Optimal control of a tower crane based on the polytopic linear parameter varying model: doctoral thesis - Ileš, Šandor (Š. Ileš ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
Kranovi se koriste za podizanje i prijenos teških tereta. Tijekom prijenosa tereta, veliki problem predstavlja neželjeno oscilatorno gibanje tereta koje može biti uzrokovano vanjskom pobudom ili inercijalnim silama zbog kretanja krana. Glavni cilj sustava upravljanja kranom je osigurati siguran i brz prijenos tereta. Dodatni problem u kranskom sustavu može predstavljati trenje, koje može narušiti performanse sustava upravljanja, unijeti kašnjenje u sustav, uzrokovati regulacijsko odstupanje u ustaljenom stanju i oscilatorno gibanje sustava.