Optimiranje vanjske rasvjete željezničkih kolodvora : : specijalistički rad - Luketić, Silvana (S. Luketić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
Cilj specijalističkog rada je optimiranje potrošnje električne energije za vanjsku rasvjetu kolodvora na osnovi analize postojećih rješenja vanjske rasvjete ţeljezničkih kolodvora. Preduvjet za racionalnu uporabu energije na ţeljezničkim kolodvorima je stvarno planiranje potrošnje bazirano na mjerenjima i pohrani mjernih rezultata aţurno i točno, te na analizi potrošnje električne energije na razini cijelog kolodvora i potrošnje za vanjsku rasvjetu. Na temelju danog pregleda i analize potrošnje za vanjsku rasvjetu ţeljezničkih kolodvora potrebno je predloţiti najekonomičnija rješenja za propisane uvjete rasvjetljenosti kolodvora odnosno izvršiti optimizaciju postojećih i planiranih rješenja vanjske rasvjete vodeći računa o kriteriju ekonomičnosti i zadovoljavanju propisanih normi o nivoima rasvjetljenosti duţ kolodvorskog područja. Na ţeljezničkim kolodvorskim prostorima se postavljaju visoki zahtjevi u pogledu nivoa rasvjetljenosti, kontrole bliještanja i uzvrata boje rasvjetnih tijela. U radu je posebna pozornost posvećena potrošnji električne energije za vanjsku rasvjetu kolodvorskih prostora .Prikazana su sva rješenja vanjske rasvjete kolodvorskih prostora na hrvatskim ţeljeznicama, uzimajući u obzir inovativne tehnologije, dizajn i kvalitetu rasvjete sa priključkom na niskonaponsku elektroenergetsku mreţu. Na ţeljezničkim kolodvorskim prostorima se postavljaju visoki zahtjevi u pogledu nivoa rasvjetljenosti, kontrole bliještanja i uzvrata boje rasvjetnih tijela. -