Modeliranje nefunkcijskih svojstava programskih komponenata signalizacijskih protokola: doktorski rad - Hribar, Lovre (L. Hribar ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
Komponentni pristup razvoju programskog proizvoda jedan je od načina razvoja programskog proizvoda koji omogućuje programskim inženjerima razvoj složenih sustava. Istraživanje programskih komponenti signalizacijskih protokola, provedeno u ovom doktorskom radu, motivirano je analizom nefunkcijskih obilježja i njihovim doprinosima u poboljšanju kvalitete programskih komponenti. Analiza se temelji na primjeni najboljih praksi u programskom inženjerstvu zasnovanom na programskim komponentama. Odabrana je karakterizacija nefunkcijskih svojstava prema Sommervilleu jer je primjerena evoluciji i ponovnoj uporabi programskih komponenti signalizacijskog protokola. Analizom nefunkcijskih obilježja komponentnog sustava za signalizacijske protokole u čvorovima telekomunikacijske mreže, u ovom doktorskom radu osmišljen je i istražen model evolucije programskih komponenti signalizacijskih protokola. Model se temelji na razvoju pojedine programske komponente kroz životni ciklus i temeljem dobivenih parametara analize (prvenstveno praćenjem pojavnosti neispravnosti) model osigurava veću kvalitetu evolucije programske komponente za daljnje životne cikluse. Temeljem definiranih parametara postojećeg procesa razvoja programskog proizvoda predloženo je unaprjeđenje razvoja pojedine programske komponente signalizacijskog protokola. Analiza nefunkcijskih obilježja i utjecaj na kvalitetu programskog proizvoda provela se na telekomunikacijskom čvoru u nepokretnoj mreži korištenjem različitih matematičkih modela. Doktorski rad temelji se na empirijskim istraživanjima signalizacijskih protokola u čvorovima nepokretne telekomunikacijske mreže. Ključne riječi: – programska komponenta – programsko inženjerstvo zasnovano na komponentama – telekomunikacijska mreža – signalizacijski protokol – nefunkcijsko obilježje – evolucija programske komponente – ponovna iskoristivost programske komponente – kvaliteta programskog proizvoda