Algoritmi kontrole prihvata i raspdjele resursa za višemedijske usluge zasnovani na znanju o usluzi i korisniku : doktorski rad - Ivešić, Krunoslav; Matijašević, Maja (Zagreb, K. Ivešić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
SAŽETAK: Povećanje brzina pristupa u pokretnim mrežama i napredak mogućnosti pokretnih uređaja dovodi do sve intenzivnijeg korištenja složenih višemedijskih usluga u pokretu. Zbog toga se konstantno povećava količina podatkovnog prometa te se pojavljuje potreba za novim mehanizmima upravljanja resursima koji će u obzir uzeti karakteristike višemedijskih usluga. Ovaj doktorski rad bavi se upravljanjem resursima u pokretnim mrežama, s primjenom znanja o korisniku i usluzi. Rješenje predloženo u radu temelji se na opisu višemedijskih usluga pomoću različitih konfiguracija sjednice. Uz prvu konfiguracija koja ima najviše zahtjeve na resurse i najvišu kvalitetu iz perspektive korisnika definirano je i nekoliko alternativnih konfiguracija sa smanjenom kvalitetom i zahtjevima na resurse. Prilikom definiranja konfiguracija sjednice u obzir su uzete mogućnosti prilagodbe usluge i preferencije korisnika pa se podrazumijeva da su sve konfiguracije prihvatljive iz korisničke perspektive. Rješenje se sastoji od algoritma za kontrolu prihvata i algoritma za preraspodjelu resursa. Algoritam kontrole prihvata izvodi se prilikom uspostave sjednice te donosi odluku o tome hoće li sjednica biti prihvaćena i s kojom konfiguracijom. Ovakav pristup povećava vjerojatnost prihvata sjednice u odnosu na slučaj kada se ne koriste alternativne konfiguracije i kada sjednica ne može biti prihvaćena sa smanjenim zahtjevima. Algoritam preraspodjele resursa namijenjen je za slučajeve velike potrošnje resursa kada je potrebno osloboditi resurse za nove nadolazeće sjednice. Izvodi se tako da se određeni broj aktivnih sjednica degradira na manje zahtjevne konfiguracije koje su i dalje prihvatljive iz perspektive korisnika. Ovakva je degradacija za korisnike prihvatljivija od degradacije koja ne odražava korisničke preferencije (npr., uniformna degradacija svih medijskih tokova sjednice). Predloženi algoritmi programski su izvedeni u vlastitom simulatoru ADAPTISE, a verifikacija je nadopunjena ponavljanjem simulacija u simulatoru mreže LTE. Pokazano je da predloženi algoritam kontrole prihvata povećava vjerojatnost prihvata sjednica s definiranim alternativnim konfiguracija uz vrlo mali utjecaj na kvalitetu usluge. Za algoritam preraspodjele resursa pokazano je da u situacijama povećane potrošnje resursa može ciljano degradirati postojeće sjednice na način prihvatljiv korisniku. Za oba algoritma opisan je postupak preslikavanja na mrežu LTE te potrebne modifikacije mreže kako bi se algoritmi mogli primijeniti u istoj. - KLJUČNE RIJEČI: višemedijske usluge, kontrola prihvata, upravljanje resursima, realokacija resursa, optimizacija, simulacija, LTE
Na spor. nasl. str. naslov na eng. jeziku: Admission control and resource allocation algorithms for multimedia services based on service and user-related knowledge : doctoral thesis
Bibliografija: str. 97-110. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis [uključuje i popis objavljenih radova autora]