Ispitivanje funkcionalnoga stanja vibracijskoga osjetnog puta vibracijskim evociranim potencijalima : : doktorski rad - Krbot Skorić, Magdalena (Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2015)
SAŽETAK: Osjet vibracije je često oštećen u brojnim neurološkim oboljenjima, a ispituje se pomoću raznih metoda (razne vrste uređaja za stvaranja vibracijskog podražaja). Neke od metoda pružaju samo informaciju o postojanju osjeta vibracije, no ne daju kvantificirane podatke. Postojeće metode koje povezuju uređaje za stvaranje vibracijskog podražaja i neurofiziološke parametre daju kvantificirane informacije o osjetu vibracija, no ne pružaju uvid u funkcionalnost cijelog vibracijskog osjetnog puta, od mehanoreceptora u koži do primarnog osjetnog područja u mozgu. Cilj istraživanja u ovom radu je utvrđivanje parametara nove metode za ispitivanje vibracijskog osjetnog puta uz pomoć vibracijskih evociranih potencijala. Metoda evociranih potencijala se bazira na električnoj aktivnosti živčanog sustava i mozga koja nastaje kao odgovor na specifičan podražaj. Da bi se pobudio uvijek isti odgovor, nužno je i da uzastopni podražaji budu jednaki. Pretpostavljeno je da rane komponente nije moguće registrirati zbog neadekvatne stimulacije. Na osnovi te pretpostavke kao i na osnovi fizioloških karakteristika mehanoreceptora koji reagiraju na vibracijski podražaj, konstruiran je vibracijski stimulator koji radi na načelu konstantnog pritiska. Provedena su mjerenja na zdravim ispitanicima i određeni su parametri vibracijske stimulacije koji osiguravaju odgovor cijelog vibracijskog osjetnog puta. Odabrana je frekvencija podražaja 120 Hz i trajanje podražaja 50 ms, te je za mjesto podraživanja odabrano zapešće na ruci. Također, određen je minimalan broj elektroda potreban za praćenje cijelog vibracijskog osjetnog puta. Ispitivanje je provedeno i na bolesnicima sa određenim oblicima patologije živčanog sustava te je pokazana dijagnostička vrijednost metode. -