Uspostava geografskog informacijskog sustava elektroničke komunikacijske infrastrukture : [specijalistički] završni rad - Hitrec, Vesna (V. Hitrec ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2015)
Rad analizira trenutno stanje u području evidencije elektroničke komunikacijske infrastrukture u Republici Hrvatskoj, kao i osnovne rezultate projekta “Broadband and infrastructure mapping study SMART 2012/0022” pokrenutog od strane Europske Komisije koji je obradio mapiranje širokopojasnog pristupa u zemljama članicama EU i dao preporuke za buduća mapiranja širokopojasnog pristupa i infrastrukture u EU. Dodatno, u radu su dane preporuke s tehničko-tehnološkog aspekta za uspostavu geografskog informacijskog sustava elektroničke komunikacijske infrastrukture (GIS EKI) na nacionalnoj razini. U uvodnom dijelu rada obrazložena je potreba za uspostavom GIS EKI s više različitih aspekata: s aspekta potencijalnih investicija, s aspekta interesa hrvatske države, ekonomskih i tržišnih aspekata, kao i konkretni problemi na operativnoj razini na strani operatora, regulatora i ostalih subjekata kojima je uvid u realno stanje infrastrukture potreban u svakodnevnom radu. Nadalje, na temelju višegodišnjeg iskustva pristupnice u implementaciji geografskih informacijskih sustava raznih vrsta infrastrukture, kao i dobrih praksi uspostave sličnih sustava ostalih zemalja kao što je npr. slovenski zbirni katastar, iznesene su dodatne preporuke za uspostavu GIS EKI u Republici Hrvatskoj i opisane njegove osnovne funkcionalnosti. Pri tome je uzet u obzir i koncept hrvatske nacionalne inicijative Nacionalna infrastruktura prostornih podataka (NIPP) usklađene direktivom Europskoga parlamenta i Vijeća Europske Unije s INfrastructure for Spatial Information (INSPIRE), koja obuhvaća tehnologije, mjere, norme, provedbena pravila, usluge, ljudske kapacitete i ostale čimbenike koji omogućavaju djelotvorno objedinjavanje, upravljanje i održavanje dijeljenja prostornih podataka. Ključne riječi: Geografski informacijski sustav (GIS), elektronička komunikacijska infrastruktura (EKI), katastar vodova, širokopojasni pristup ŠPP, mapiranje ŠPP, mapiranje infrastrukture