Uspostava geografskog informacijskog sustava elektroničke komunikacijske infrastrukture : [specijalistički] završni rad - Hitrec, Vesna; Car, Željka (Zagreb : V. Hitrec ; Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, 2015)
Rad analizira trenutno stanje u području evidencije elektroničke komunikacijske
infrastrukture u Republici Hrvatskoj, kao i osnovne rezultate projekta “Broadband and
infrastructure mapping study SMART 2012/0022” pokrenutog od strane Europske Komisije
koji je obradio mapiranje širokopojasnog pristupa u zemljama članicama EU i dao preporuke
za buduća mapiranja širokopojasnog pristupa i infrastrukture u EU. Dodatno, u radu su dane
preporuke s tehničko-tehnološkog aspekta za uspostavu geografskog informacijskog sustava
elektroničke komunikacijske infrastrukture (GIS EKI) na nacionalnoj razini. U uvodnom
dijelu rada obrazložena je potreba za uspostavom GIS EKI s više različitih aspekata: s aspekta
potencijalnih investicija, s aspekta interesa hrvatske države, ekonomskih i tržišnih aspekata,
kao i konkretni problemi na operativnoj razini na strani operatora, regulatora i ostalih
subjekata kojima je uvid u realno stanje infrastrukture potreban u svakodnevnom radu.
Nadalje, na temelju višegodišnjeg iskustva pristupnice u implementaciji geografskih
informacijskih sustava raznih vrsta infrastrukture, kao i dobrih praksi uspostave sličnih
sustava ostalih zemalja kao što je npr. slovenski zbirni katastar, iznesene su dodatne
preporuke za uspostavu GIS EKI u Republici Hrvatskoj i opisane njegove osnovne
funkcionalnosti. Pri tome je uzet u obzir i koncept hrvatske nacionalne inicijative Nacionalna
infrastruktura prostornih podataka (NIPP) usklađene direktivom Europskoga parlamenta i
Vijeća Europske Unije s INfrastructure for Spatial Information (INSPIRE), koja obuhvaća
tehnologije, mjere, norme, provedbena pravila, usluge, ljudske kapacitete i ostale čimbenike
koji omogućavaju djelotvorno objedinjavanje, upravljanje i održavanje dijeljenja prostornih
podataka.
Ključne riječi: Geografski informacijski sustav (GIS), elektronička komunikacijska
infrastruktura (EKI), katastar vodova, širokopojasni pristup ŠPP, mapiranje ŠPP, mapiranje
infrastrukture
The thesis presents current situation of electronic communication infrastructure register and
mapping in the Republic of Croatia, as well as the concept and main results of the EU funded
project „Broadband and infrastructure mapping study SMART 2012/0022”. Project SMART
2012/0022 covers broadband mapping situation in 28 European countries and gives
recommendations for the implementation of broadband mapping initiatives. In the thesis the
technological and technical recommendations for national level geographical information
system of electronic communication infrastructure (GIS EKI) are also given. In the
Introduction the need for GIS EKI information system implementation is explained; regarding
potential investment, regarding national interest of the Republic of Croatia, regarding
economic and market aspects, as well as the problems of operators, agencies, regulator and all
other subjects that have a need for this information in their everyday activities.
Best practices and recommendations for the system implementation are also given as well as
its basic functionalities. Also Slovenian “Zbirni kataster” project as an example is presented.
Croatian National infrastructure of spatial data (NIPP) concept based on INSPIRE directive is
also described and taken into consideration while giving recommendations for the system
implementation.
Key words: Geographical Information System (GIS), electronic communication
infrastructure, broadband, infrastructure mapping, broadband mapping.
Tekst nad naslovom: Sveučilište u Zagrebu, Centar za poslijediplomske studije, Sveučilišni interdisciplinarni specijalistički studij „Reguliranje tržišta elektroničkih komunikacija“
Bibliografija: str. 52. - Sažetak na eng. i hrv. jeziku. - Životopis