A competitive simulation platform for electricity trading in smart grids : [nagrađeni studentski rad za Rektorovu nagradu u ak.god. 2011. /2012.] - Babić, Jurica (Zagreb : Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2012)
Postojeći elektroenergetski sustavi se transformiraju iz tradicionalnih energetskih mreža u napredne energetske mreže (engl. smart grids). Promjene koje se događaju u elektroenergetskom sektoru utjecat će na način kojim potrošači koriste električnu energiju. Zahvaljujući novim tehnološkim rješenjima, korisnik postaje važan element u stvarnovremenskom uravnoteženju ponude i potražnje za energijom unutar lokalnog područja. Uz tehničku dimenziju naprednih energetskih mreža, od presudne je važnosti uspostaviti maloprodajno tržište električnom energijom koje će podržati tržišne procese unutar sustava naprednih energetskih mreža. Posljedično, ono što nedostaje povrh tehničke infrastrukture jest efikasan skup tržišnih mehanizama. S ciljem izbjegavanja loše oblikovanog tržišta, a prije nego što napredne energetske mreže dosegnu globalnu rasprostranjenost, potrebno je osigurati bez-rizično okružje za testiranje tržišnih regulativa.
Natjecanje Power TAC (engl. Power Trading Agent Competition) modelira tržište električne energije, a osmišljeno je kao otvorena tržišna simulacijska platforma čiji cilj je definirati smjernice za dizajn tržišta električne energije na temelju rezultata robusnog istraživanja o strukturi i radu takvog tržišta. Projekt Power TAC je međunarodni projekt koji se provodi u suradnji šest sveučilišta iz Europe i Sjeverne Amerike, uključujući i Sveučilište u Zagrebu. Odgovornost tima koji predstavlja Sveučilište u Zagrebu jest razvoj vizualizacijskog modula za platformu Power TAC. Razvijeno rješenje, predstavljeno u ovom radu, nije samo skalabilno i robusno programsko rješenje zasnovano na najsuvremenijim tehnologijama, već ima veliku znanstvenu vrijednost budući da predlaže rješenje za razumijevanje dinamike tržišta električne energije kroz identifikaciju, analizu i prezentaciju dionika, procesa i ključnih interakcija u okružju naprednih energetskih mreža.
Početkom lipnja 2012. godine, natjecanje Power TAC po prvi puta će se održati za vrijeme konferencije International Joint Conference of Autonomous Agents and Multi-Agent Systems (AAMAS 2012) u Valenciji. Otprilike 20 međunarodnih timova iz industrije i akademske zajednice suprotstavit će svoje agente jedan protiv drugog. Nakon toga će razmijeniti rezultate kako bi dionici iz akademske zajednice, industrije i državne uprave mogli identificirati dobre prakse i smjernice za regulativu koja omogućuje efikasno upravljanje naprednim energetskim mrežama. Power TAC Visualizer, odgovornost zagrebačkog tima unutar projekta Power TAC, presudna je komponenta za uspjeh cjelokupnog projekta jer ne samo da omogućuje stvarno-vremensko praćenje natjecanja Power TAC, već dodatno omogućuje naprednu analizu ponašanja dionika na tržištu Power TAC te kao takva predstavlja temelj za identificiranje dobrih praksi za upravljanje naprednim energetskim mrežama.
Ključne riječi: napredne energetske mreže, simulacijska platforma, programski agenti, vizualizacija tržišta električne energije, Power Trading Agent Competition
The current electrical power systems are switching from a traditional grid to an advanced grid called smart grid. Changes that occur in the electricity sector will affect the way customers use electricity. Thanks to new technological solutions, a user becomes an essential element in real-time alignment of energy demand and supply within the local area. In addition to technical aspects of smart grid, establishment of the retail electric energy market for supporting the market aspect of the smart grid systems is crucial. Consequently, what is lacking in addition to technical infrastructure of a smart grid is an efficient set of market mechanisms. In order to avoid bad market design once smart grids are going to be widely deployed, it is necessary to provide a risk-free environment for testing market regulative. Power Trading Agent Competition (Power TAC) is an open, competitive market simulation platform that addresses the need for policy guidance based on robust research result on the structure and operation of retail electrical energy markets. The Power TAC is an international project created with the cooperation of six universities across Europe and North America, including the University of Zagreb. Responsibility of the University of Zagreb’s team is to develop a visualization module for the Power TAC platform. Developed solution, presented in this paper, is not only scalable, robust and based on state-of-the-art technologies, but has a huge scientific value because it proposes a solution to seize dynamics of electric power markets through identifying, analysing and presenting stakeholders, processes and key interactions in a smart grid environment.
In early June 2012, at the International Joint Conference of Autonomous Agents and Multi-Agent Systems (AAMAS 2012) in Valencia, the Power TAC competition will run for the first time. Around 20 international teams from industry and academia will pit their agents against one another. Afterwards, they will share results so that stakeholders from academia, industry and government can learn from the process and identify good practices and policy guidelines necessary for management of smart grids. The Power TAC Visualizer, Zagreb’s team responsibility within the Power TAC project, is a crucial component for the success of the whole project because not only it enables real-time observing of Power TAC competitions, but also provides enhanced analysis of stakeholders’ behaviour in the Power TAC market and as such presents a grounding for identifying good practices for smart grid management.
Keywords: smart grids, simulation platform, software agents, electricity trading visualization, Power Trading Agent Competition
Bibliografija str. 66-67