Sunčane termoelektrane : završni rad - Pavlek, Josip (J. Pavlek, 2014)
Sunčeva energija je izvor koji nam je na raspolaganju za korištenje. Jedino što je potrebno je odgovarajuća tehnologija koja će omogućiti pretvorbu energije Sunca u korisne oblike energije. Ovaj rad počinje opisom fizike Sunčeve energije, pojmom Sunčeva zračenje, izračunom Sunčeva zračenja na vodoravnu i optimalno nagnutu plohu, opisom uređaji koji prikupljaju solarnu energiju – kolektora, te načinima skladištenja sunčeve energije. U poglavlju solarne termoelektrane objašnjena je tehnologija koncentriranog prikupljanja sunčevog zračenja, te opisane četiri takve tehnologije. Razmatrani su radni mediji korišteni u postrojenjima i opisan sustav skladištenja energije (toplinske). Nadalje su prikazani troškovi i performanse, ekonomski aspekt, potencijal i utjecaj na okoliš solarnih termoelektrana. Na kraju je opisan sustav poticanja obnovljivih izvora energije, Europske direktive i trenutno stanje u Republici Hrvatskoj. KLJUČNE RIJEČI Sunčeva energija, koncentrirana energija Sunca, solarne termoelektrane, medij za prijenos topline, skladištenje toplinske energije, učinkovitost