2,4 GHz rog antena : diplomski rad - Banjeglav, Goran (G. Banjeglav, 2014)
ISM pojasevi frekvencija su dijelovi frekvencijskog pojasa koji su namjerno ostavljeni za korištenje u industrijske, znanstvene i medicinske svrhe. Uključuju tri pojasa frekvencija, na 900 MHz, 2,4 GHz i na 5,8 GHz. Bluetooth je jedna od tehnologija koja koristi 2,4 GHz područje za svoj rad. Omogućuje kreiranje centraliziranih mreža uređaja tzv. pikoneta koji se međusobno povezuju i tvore scaternet. Prvenstveno namijenjen za povezivanje elektroničkih uređaja i računalne opreme do 100 m udaljenosti. ZigBee je isto tako jedna od tehnologija na 2,4 GHz, koja se koristi najčešće za konstruiranje mreže senzora, koji prate pojedine vrijednosti na širem području, a imperativ joj je decentraliziranost, mala potrošnja energije, jednostavnost i niska cijena. Najraširenija od svih tehnologija na 2,4 GHz je ipak Wi-Fi povezivanje računala u mreže i za pristup Internetu. Najvažnija komponenta u svemu tome su antene na prijemnoj i prodajnoj strani. Rog antene su pritom tip antena koje svoj princip rada zasnivaju na akustici, a osnovni elementi su im valovod, rog i malena feed antena. Danas postoje tablične vrijednosti dimenzija valovoda za pojedine frekvencije i matematički izrazi za proračun dimenzija roga pa je dizajniranje jedne takve antene pojednostavljeno. No ipak, izrada jedne antene i njeno modificiranje ili ponovna izrada radi poboljšavanja ili modificiranja je skupa stoga se prije izrade koriste računalni programi za simulaciju. Jedan takav program je XFDTD koji svoj rad zasniva na metodi konačnih razlika u vremenskoj domeni (FDTD) koja rješava Maxwellove jednadžbe u vremenskoj domeni u diskretnim vremenskim koracima. Glavna prednost nad drugim metodama je u izvrsnim mogućnostima skaliranja kako veličina problema raste. XFDTD simulacija omogućava uvid u 3D i 2D dijagrame zračenja, čime i prije izrade antene njene karakteristike postaju poznate bez potrebe za izradom i skupom opremom za mjerenje. Ključne riječi: ISM, ZigBee, Bluetooth, Wireless, rog antena, XFDTD, metoda konačnih razlika u vremenskoj domeni. Summary