Opravdanost izgradnje postrojenja sunčane elektrane : završni rad - Bakula, Benjamin (B. Bakula, 2014)
Sunce kao izvor energije je obnovljivi izvor energije, potpuno je besplatan i neiscrpan. Proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije kao što su sunce, vjetar i voda put je prema održivom razvoju i energetskoj neovisnosti. Pored toga mnoge države kao potpisnice Kyoto protokola obavezale su smanjiti emisije štetnih plinova i očuvati okoliš . Hrvatska kao potpisnica Kyoto protokola i kao članica Europske Unije ima obavezu ispoštovati dogovor. U Europskoj Uniji se prepoznalo da bi ulaganje u fotonaponske sustave i tehnologiju , dugoročno trebalo biti isplativo. Do kraja 2009. godine u Svijetu je instalirano 23 GW fotonaponskih sustava, od čega je 16 GW u Europi . EPIA (European Photovoltaic Industry Association ) predviđa da će do kraja 2020. godine solarna fotonaponska tehnologija „pokriti“ 12% ukupne potrošene energije u Europskoj Uniji, a do kraja 2040. godine čak 28%. U današnje vrijeme tehnologija fotonaponskih sustava se sve više počinje koristiti u kućanstvima, ljudi su postali svijesni njenog potencijala. Međutim, osim toga to može biti i financijski isplativo ako se proizvedena električna energija prodaje po poticajnoj cijeni. Poticajne cijene električne energije određene su tarifnim sustavom za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i kogeneracije. U slučaju solarnih (fotonaponskih) elektrana povlaštena otkupna cijena viša je nekoliko puta od cijene električne energije koju potrošač uzima iz mreže. Ugovor se potpisuje na 14 godina čime je zagarantirana financijska isplativost projekta. Ukratko, osim ekološke osviještenosti i održivog razvoja zbog korištenja obnovljivih izvora energije, ostvaruje se i profit.