Identifikacija modela proizvodnje i toplinskog modela fotonaponskog polja s obzirom na položaj njegove aktivne plohe : diplomski rad - Ljubičić, Josipa (J. Ljubičić, 2014)
Sažetak na hrvatskom: Obnovljivi izvori energije unatoč svojim prednostima još uvijek nisu u stanju zamijeniti fosilna goriva i konvencionalne načine dobivanja energije. Budući da je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora direktno ovisna o atmosferskim uvjetima, ne može se sa sigurnošću znati kada će i koliko energije fotonaponski sustav proizvoditi. Kako bi se osigurala ravnoteža proizvodnje i potrošnje električne energije iz fotonaponskih sustava bitna je predikcija proizvodnje. Cilj ovog rada je razviti predikcijski postupak pomoću kojeg bi se mogla procijeniti proizvodnja fotonaponskog polja za jedan dan unaprijed. Predikcijski postupak napravljen je pomoću modela proizvodnje električne energije, odnosno lookup tablice. U tu svrhu prikupljeni su meteorološki podaci te podaci o proizvodnji fotonaponskih polja. Predikcija temperature polja napravljena je pomoću dinamičkog termičkog modela i modela neuronske mreže pri čemu se model razvijen pomoću neuronske mreže pokazao kao kvalitetnije rješenje.